fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: EU nije ćup novca, bolji život zavisi od nas

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ne treba da traži prečice na putu ka Evropskoj uniji jer nije važna forma već suština i usvajanje vrednosti koje će građanima omogućiti bolji život.

Brnabić je u Skupštini Srbije na petoj sednici Nacionalnog konventa istakla da ni ova, kao ni bilo koja druga vlada nema dovoljno kapaciteta da gura sveobuhvatne reforme, navodeći da mora da bude otvorena za organizacije civilnog društva i privredu kako bi “gurali zemlju napred”.

“Naš evrospki put mora da bude suština, a ne forma. Na našem putu, duboko verujem da ne sme da bude prečica. Mislim da je taj put ka EU težak i pun izazova i najteža stvar na njemu je da ispravimo genercijske nedostatke društva. Ukoliko to uspemo možemo da stanemo rame uz rame sa najrazvijenijim društvima Evrope”, rekla je ona.

Brnabić ističe da ne želi da Srbija bude članica pored koje će da stoji znak pitanja, kao pored nekih drugih u smislu da li je trebalo da uopšte postanu članice EU.

“Ne želimo da se to Srbiji desi. Građani zaslužuju drugi scenario. Srbija treba da usvoji vrednosti i implementira ih, uključujući i ekonomske reforme kako bi imali životni stdanrd Evrope”, rekla je premijerka.

Ona je primetila da su pred Srbiju postavljana i neka statusna i politička pitanja na evropskom putu.

Govoreći o 2025. koja se pominje kao godina kada bi Srbija mogla da postane članica, Brnabić kaže da je ta vremenska odrednica s jedne strane važna, a sa druge – nije, jer je, ponavlja, važna suština.

“Ta godina je važna kao jedna vremenska odrednica koja kaze imate veliku šansu, da li ćete je iskoristiti zavisi od vas. Sa druge strane, ne bih rekla da je toliko važna ukoliko razmisljamo o kvalitetu reformi”, istakla je Brnabić.

Navodeći da su neke države pronalazile prečice, Brnabić je istakla da je to dovelo do skepticizma starih članica prema novom proširenju, a odnosno do razočaranja građana u EU.

“Ukoliko samo kliknemo na stvari koje su nam date, one će nas verovatno dovesti bliže ka EU, ali ne vrednosno i kvalitativno. Na primer, izmenićemo Zakon o javnim nabavkama, ali mi moramo suštisnki da promenimo taj proces”, rekla je ona.

Postoje dve stvari koje ne smemo da obećamo građanima, rekla je Brnabić i dodala da je prva ta da neće ođednom, kada postanemo članovi EU, postati sve bolje, da će svi imati posao i odlične plate.

“EU nije ćup novca. Često se u okruzenju EU tako predstavljala, onda uđu u EU, a nisu imali šustinske reforme. Onda nema ni ćupa, ni novca, odnosno ima ga ali nemate kapacitete da ga iskoristite. Moramo biti potpuno iskreni prema građanima, život i bolji standard zavisi od nas, a ne od EU”, istakla je premijerka.

Govoreći o skepticizmu pojedinih članica EU i obeshrabiravanja na tom putu, Brnabić je rekla da treba da imamo razumevanja za skepticizam, jer su mnoge zemlje koje su ušle tražile prečcie i nisu bile spremne za EU.

“Kada (predsednik Francuske Emanuel) Makron kaže treba nam jača EU, mislim da su to i naši ciljevi. Ako 2025. završimo nas posao i nama će tek tada biti potrebna jača EU”, rekla je Brnabić.

Premijerka je podsetila na tru ključna stuba po pitanju reformi, ekonomija, javna uprava i vladavina prava.

“Kada je reč o ekonomiji, došli smo od ivice bankrota do suficita. Taj put nije završen i zato potpisujemo novi aranžman sa MMF o novim strukturnim reformama”, rekla je premijerka i dodala da je potrebna brži rast, veći izbor radnih mesta i bolje plate.

Što se tiče državne uprave, posao je započet i treba da imamo vladu koja je u službi garđana, a ne sama sebi.

Najviše izazova ima u oblasti vladavine prava i tu će, kaže, biti potrebna najveća pomoć konventa.

“Moramo da obezbedimo brže i efikasne presude, jednaku pravdu za sve građane, i da kao vlada ohrabrujemo slobodu govora i atmoferu u kojoj se dijalog ceni”, reka je ona i dodala da treba da se stvaraju generacije koje će misliti svojom glavom.

Takođe, istakla je važnost regionalne stablinosti za koju je, kaže, Srbija životno zaintresovana.

Govoreći o izveštaju EK, Brnabić je poručila da će se Srbija fokusirati na perporuke mnogo više od ocena.

Povezani članci

Pismo poslanika Evropskog parlamenta: Način na koji je održan Europrajd nije u skladu sa obavezama Srbije

EWB

Han: Očekujemo od Srbije veći napor u ključnim oblastima

EWB

Bandović: Pokušaj održanja “fasadne” demokratije više nije moguć

EWB