fbpx
European Western Balkans
Politika Некатегоризовано

Brnabić: EU je mesto gde želimo da budemo

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BLED – Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas na Panelu lidera da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i da je to mesto gde, kako je rekla, želimo da budemo, te odlučno istakla da nema mesta utisku da se zvanični Beograd koleba po tom pitanju.

“To je naš strateški cilj. Srbija je uložila puno vremena i napora u regionalnu saradnju i stabilnost”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje moderatora da li deli utisak da se Srbija, imajući u vidu, između ostalog, i uticaj i odnose sa Rusijom, koleba kada je u pitanju EU.

Podsetivši da su u poslednja dva meseca održani izuzetno važni regionalni skupovi na kojima je ekonomija bila u fokusu, a pre svega povezivanje i uspostavljanje transportne zajednice, ona je rekla:

“Dijalog u regionu je tu i nikad nije bio jači.”

Kako je dodala, to će uticati na sve, doprineti da svi napreduju, a za EU će biti signal posvećenosti evropskoj integraciji.

Govoreći o uticaju Rusije, ona je ponovila da je za Srbiju EU mesto gde želi da bude, istakavši da su veza Srbije i Rusije tradicionalne, verske i ekonomske.

“Kažete vojna saradnja sa Rusijom, a kada pogledate brojke, videćete da Srbija ima najintenzivniju saradnju i najviše vežbi bilateralno sa SAD, potom sa NATO u okviru Programa za mir, pa tek onda Rusijom, ali da je percepcija sasvim drugačija”, rekla je Brnabić.

Takođe, podsetila je da Srbija najaktivnije u regionu podržava mirovne misije u svetu, a u Evropi je po tom pitanju na sedmom mestu.

“To sve utiče na drugačiji imidž Srbije”, poručuje ona.

Nezaobilazno pitanje premijerki na panelu ticalo se i rešavanja pitanja, a ona je poručila da je Beograd otvoren za dijalog sa Prištinom, da je učinio mnogo u primeni veoma teških i nepopularnih odluka iz Briselskog sporazuma i da bi Priština trebalo to takođe da počne da radi, pre svega kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

“To bi bio korak u pravom pravcu”, naglasila je ona.

Takođe je istakla je značaj inicijative predsednika Srbije da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

Brnabić je najavila da će kao premijer investirati mnogo više vremena u promeni percepcije EU u Srbiji.

Ona je kazala da se Vlada Srbije protekle tri godine fokusirala pre svega na uspostavljanju makroekonomske stabilnosti, teškim merama fiskalne konsolidacije.

„Raniji premijer je bio odlučan u nameri da ne promoviše EU kao ćup para na kraju puta. Sav taj posao i novac mora doći od nas samih. Ja želim da promovišem EU kao najvažnijeg strateškog partnera”, poručila je Brnabić.

Ona je podsetila da su svi naši zdravstveni centri obnovljeni zahvaljujući Evropskoj investicionoj banci.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo prenoseći podataka da podrška pristupanju Srbije EU, ukazujući da je ona prošle godine iznosila 57, a ove 59 odsto.

”Reforme koje sprovodimo, najbolje su za nas, jer na taj način mi menjamo naše društvo na bolje, istovremeno se približavajući EU. Naše opredeljenje je vojna neutralnost i saradnja sa svim zemljama koja to poštuju”, navela je.

U diskusiji koja je vođena na panelu, a koja je za temu imala, promene sa kojima se suočava savremeni svet i kako mlade uključiti u društvo, Brnabić je govorila o važnosti otvorene komunikacije i saradnje sa mladima, civilnim sektorom, stručnjacima i privredom, jer se kroz otvorenost da se čuje drugačije mišljenje dolazi do najboljih rešenja koja su mnogo inkluzivnija od rešenja samo jedne od strana.

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Brnabić: Brz pristup signal za regionalnu stabilnost

Brz pristup Evropskoj uniji nekih zemalja Zapadnog Balkana, koje su najnaprednije u tom procesu, biće jako dobar signal za regionalnu stabilnost, ocenila je Brnabić.

Ona je, u izjavi novinarima, nakon panela lidera u okviru Bledskog strateškog foruma, istakla da su evropske integracije region podjednako važne za Zapadni Balkan, koliko i za EU.

Brnabić je podvukla da je Srbija strateški opredeljena ka EU, i da želi da postane član evropske porodice nacija.

“Srbija jeste u Evropi i idemo prilično dobrim tempom. Otvoreno je 10, već zatvoreno 2 poglavlja i očekujemo da se do kraja godine još nekoliko otvori. Za vladu je važno kako da implementiramo reforme, a imamo tri stuba – ekonomska stabilnost i prosperitet, reforma javne uprave, vladavina prava i poštovanje zakona”, objasnila je ona rekavši da je zbog nas važna implementacija reformi.

Kada je reč o percepciji Srbije izrazila je žaljenje što datira iz nekih ranijih vremena.

“Vreme je da se taj pogrešan imidž Srbije razbije. Srbija je zemlja koja je najmultietnička u Evropi, ima preko 26 etničkih zajednica sa ogromnim pravima. Imamo savete nacionalnih manjina, a u republičkom premijer ima mogućnost da razgovara sa manjinama kako bi obezbedili da imaju sva prava“, objasnila je Brnabić.

Ona je istakla i posvećenost Srbije evropskom putu.

“Srbija je strateški opredeljena za EU i to pokazujemo svaki dan. Da je ova vlada posvećena tome dokaz je da imamo dva nova ministarstva jedno za evropske integracije i drugo za zaštitu životne sredine, poglavlje koje je najkompleksnije i najskuplje”, kazala je Brnabić dodajući da sve što radimo govori u prilog tome da smo strateški opredeljeni ka EU.

Brnabić i Ji: Evrointegracija ključna za stabilnost regiona

Evrointegracija Zapadnog Balkana je ključan element regionalne stabilnosti i razvoja, saglasili su se večeras na Bledu premijerka Srbije Ana Brnabić i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji.

Ana Brnabić i Hojt Brajan Ji; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Brnabić se, na marginama “Bledskog strateškog foruma” sastala sa američkim zvaničnikom kojem je prenela stav da je jedna od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije nastavak pozitivne dinamike odnosa sa SAD.

U razgovoru sa Jiem, Brnabić je konstatovala da redovni politički dijalog sa američkim zvaničnicima doprinosi uzlaznom trendu bilateralnih odnosa.

Brnabić je poručila da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije, da će naša zemlja ostati pouzdan i kredibilan partner Unije, ali da je veoma važno i da sve institucije i članice EU imaju konstruktivan pristup i da budu otvorene i spremne za prijem novih članica.

Ona je istakla da se nada da će SAD nastaviti da pružaju podršku Srbiji na tom putu.

Premijerka je istakla da je prevashodni interes Srbije da se očuva mir i stabilnost regiona, i da će Srbija nastaviti da se ponaša konstruktivno i insistira na rešavanju svih spornih pitanja kroz dijalog.

U vezi sa Kosovom, Brnabić je podvukla važnost nastavka dijaloga i primene dogovorenog, pre svega neophodnosti što skorijeg formiranja Zajednice srpskih opština.

Ona je naglasila da se Srbija protivi jednostranim potezima Prištine i da uprkos tome ostaje posvećena dijalogu.

Ji i Brnabić su konstatovali da su se uslovi za strane investicije u Srbiji poboljšali, što je pokazala i ocena MMF i Svetske banke o napretku na planu budžetske stabilizacije i uslova poslovanja.

Oni su, takođe, razgovarali i o unapređenju privredne saradnje i saglasili se da postoji prostor za njeno intenziviranje, pre svega u energetici i rudarstvu.

Povezani članci

[BSF] Blokmans: 2025. godina nije realan datum za proširenje

EWB

Borelj: Uskladiti spoljnu politiku

EWB

Jakšić: Evropske integracije Srbije su ukinute

EWB