fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Građani su ranije izlazili na referendume za promenu Ustava “navrat-nanos”, niko nije znao šta se menja

Premijerka Srbije Ana Brnabić tokom sastanka sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU; Foto: FoNet

BEOGRAD –  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se promene Ustava u oblasti pravosuđa, koje su na dnevnom redu današanje sednice Narodne Skupštine, ulazi sa ciljem da se ojača vladavina prava i postave najbolji mogući standardi, ne samo zbog procesa evropskih integracije, nego pre svega zbog građana i privrede, prenosi FoNet. 

Brnabić je, obrazlažući Vladin predlog promene Ustava, istakla da je po prvi put postojala široka javna rasprava o tome, koja je trajala 18 meseci, od 2016. do novembra 2018. godine, i razgovarano je o tome kako bi pravosuđe bilo nezavisno i odgovorinije nego do sada.

“Nikada pre te javne rasprave nije bilo javnih rasprava. Građani su ranije izlazili na referendume za promenu Ustava “navrat-nanos”, niko nije znao šta se menja”, ukazala je Brnabić.

Ona je poručila da će novim ustavnim promenama ubuduće, bilo ko da dođe na vlast, biti onemogućeno da se Ustav menja bez široke javne rasprave i saglasnosti Venecijanske komisije, niti da se ide na referendum, a da građani ne znaju šta se menja.

“Pokušali smo da nađemo zajednički imenitelj kako da izmenimo Ustav u oblasti pravosuđa, a da imamo najbolji konsenzus za društvo, građane i privredu”, objasnila je ona, naglašavajući da je vlast spremna da ima konsultacije sa svima “dan i noć”, da bi našli zajednički društveni konsenzus i da se time uđe u referendum.

Brnabić je podsetila na reformu pravosuđa 2009. godine, kada je u “dva dana više od hiljadu sudija i tužilaca razrešeno”, a niko nije znao zašto i po kom kriterijumu.

“To je koštalo građane Srbije neverovatnih 44 iliona evra, po analizama ne Vlade, nego Društva sudija Srbije, samo za naknade plata razrešenim sudijama i tužiocima”, napomenula je ona.

Brnabić je poručila da se zato ustavnim promenama u toj oblasti želi sprečiti da sudije i tužioci budu smenjivani “partijski” način.

“Radi kvaliteta života građana moramo da ojačamo vladavinu prava. To će dovesti do povećanja plata i penzija, ali i osećaja građana da su svi jednaki pred zakonom i da je pravosuđe nezavisno i mnogo efikasnije nego danas”, zaključila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Povezani članci

Sastanak ministara u Sarajevu: Srbija je na dobrom reformskom putu, prioritet EU

EWB

Rezolucija EP: Kandidati bi trebalo da učestvuju u Konferenciji o budućnosti Evrope

EWB

Fridom haus: Srbija i Crna Gora ne pripadaju kategoriji demokratija

EWB