fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Hvala EU na pomoći i podršci Srbiji od početka pandemije

Sastanak predsednice Vlade Repubilike Srbije sa ambasadorima EU; Foto: Vlada Srbije

BEOGRAD – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je putem video-linka sastanak sa šefom Delegacijie Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU, povodom aktuelne situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa i merama u cilju njenog sprečavanja, navodi se u saopštenju Vlade.

Premijerka je izrazila zahvalnost svim ambasadorima zemalja članica EU na pomoći i podršci Srbiji i naglasila da je, zahvaljujući sredstvima EU u vrednosti od 15 miliona evra, od početka epidemije u našu zemlju stigla velika pomoć.

Prema njenim rečima ta pomoć je obuhvatila između ostalog i 75 respiratora, 800 maski i veliki broj drugih medicinskih sredstava.

Brnabić je istakla da se nada da će uz poštovanje uputstava nadležnih epidemija narednih dana biti stavljena pod kontrolu, a zdravstveni sistem dodatno rasterećen.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je pandemija koronavirusa umnogome promenila svet,i da iz ovog iskustva moramo da učimo, delujemo solidarno i delimo sopstvena iskustva u primenjivanju mera i rezultatima koje one daju.

Fabrici je potvrdio spremnost EU da nastavi tesno da sarađuje sa nadležnima u Srbiji ohrabrujući da se u potpunosti iskoriste novi mehanizmi u koje je sada uključena i Srbija, poput zdravstvenog odbora EU i sporazuma EU o zajedničkim nabavkama.

Ambasadori EU posebno su istakli i praćenje izveštaja OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava o izbornim uslovima, potrebu da se obezbede mirni protesti i bezbednost novinara.

Povezani članci

Evroparlamentarci nastavljaju konsultacije sledeće nedelje, moguć dolazak u julu

EWB

“Evropska perspektiva” ili proširenje? Terminologija skrenula pažnju sa glavnih poruka Samita u Zagrebu

Sofija Popović

Brnabić pred evropskim parlamentarcima

EWB