fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić i Junker o Strategiji proširenja

Ana Brnabić i Žan-Klod Junker; Foto: Evropska komisija
Ana Brnabić i Žan-Klod Junker; Foto: Evropska komisija

BEOGRAD – Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas u Beogradu sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom o usvajanju Strategije o proširenju i budućim aktivnostima Srbije na njenom evropskom putu.

Brnabić je istakla da je donošenje Strategije o proširenju ohrabrujuća poruka za čitav region Zapadnog Balkana.

Premijerka je naglasila da ohrabruje i činjenica da je region ponovo u fokusu Unije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ukazala je na važnost održavanja predstojećih samita o Zapadnom Balkanu, najpre u Sofiji, a zatim i samita u Londonu, koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, koja je prisustvovala sastanku, zahvalila je predsedniku Junkeru na jednoj novoj retorici i impulsu koji je dao politici proširenja i činjenici da je Srbiju prepoznao kao najozbiljnijeg kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Istakla je da će Srbija daljim reformama nastojati da vremenski rok pristupanja učini realističnim.

Predsednik Evropske komisije ponovio je da je važno nastaviti rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja kroz dijalog sa susedima, ne zbog toga što je to uslov za ulazak u Evropsku uniju, već zbog toga što je to od velikog značaja za građane Srbije i regiona.

Pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou i izrazio očekivanje da će obe strane aktivno i odgovorno raditi na implementaciji obaveza predviđenih sporazumom.

Sagovornici su podvukli značaj usvajanja višegodišnjeg Akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, koji je usvojen na Samitu u Trstu.

Prema Junkerovim rečima, cilj je da se u narednom periodu još snažnije podrži ekonomski razvoj i saradnja u regionu i pomogne infrastrukturno povezivanje, navedeno je u saopštenju.

Povezani članci

Joksimović: Konferencija EU-Srbija do kraja juna, moguće otvaranje klastera ove godine

EWB

Svilanović: Pitanje granice između Srbije i BiH rešivo

EWB

Dačić o Rezoluciji Evropskog parlamenta: Kritički delovi u najvećoj meri bez osnova

EWB