fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Luksemburg uvek podržavao proširenje EU

Foto: Vlada RS

LUSKEMBURG – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Luksemburg jedna od zemalja koje su uvek podržavale agendu proširenja EU, te da je važno da Srbija u toj zemlji ima partnera koji će u razgovorima sa državama koje su možda skeptične prema širenju Unije, ukazati koliko je proširenje važno.

Brnabić je, u izjavi novinarima tokom posete Luksemburgu, rekla da je ta zemlja uvek pružala podršku Srbiji i u pogledu otvaranja poglavalja i u procesu reformi.

“Sa Luksemburgom imamo razumevanje i važno nam je da u Luksemburgu imamo partnera koji će da razgovara sa ostalim zemljama EU, pre svega sa onima koje su možda malo više skeptične, poput Francuske i Holandije, i ukaže da je agenda proširenja značajna za Srbiju i region, ali i za samu EU”, rekla je Brnabić.

Koliko je ulazak u Uniju važan za Balkan, toliko je i Balkan važan za EU, podvukla je ona.

“Važno je da to imamo sada kao zajedničku agendu pred dolazak nove Evropske komisije i čini mi se da smo taj zadatak ove posete ispunili”, istakla je Brnabić.

Ranije danas premijerka se sastala sa predsednikom vlade Luksemburga Gzavijeom Betelom, sa kojim je razgovarala o odnosima dve zemlje, evropskim integracijama, regionu, dijalogu Beograda i Pristine, kao i potencijalima ekonomske saradnje.

Premijerka je učestvovala i na Ekonomskom forumu Srbija-Luksemburg, na kojem su najvažnije teme bile digitalizacija i informaciono-komunikacione tehnologije.

Povezani članci

Radno telo Saveta EU danas i u petak o vladavini prava u Srbiji i daljim koracima u pristupanju

EWB

Han i Dali čestitali Srbiji otvaranje dva poglavlja

EWB

Brnabić se sastala predsednikom EP

EWB