fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Mi smo odgovorna i transparentna vlada i želimo slobodne medije

Ana Brnabić; Foto: Evropska unija

BRISEL – Za fer izbore potrebno je učešće svih aktera kako bi oni predstavili svoj program i tako pružili građanima mogućnost stvarnog izbora, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić u autorskom tekstu za Euractiv, dan nakon jučerašnjeg teksta predstavnika SzS u kom su naglasili da je evropska budućnost Srbije ugrožena zarobljavanjem države i medija.

Premijerka je istakla da su se oni politički akteri koji tvrde da su iz izbornog procesa isključeni, zapravo sami isključili, uprkos naporima vlasti da ispuni želje opozicionih partija.

Brnabić je navela da Srbija ulazi u izbornu 2020. godnu kao i da u izbornom procesu tenzije mogu biti visoke, ali u ime vlade i građana tražila je da se svi akteri ponašaju onako kako taj demokratski proces zaslužuje.

„Ne smemo da povećavamo te tenzije, već da objasnimo šta je to što nas povezuje“, napisala je premijerka Srbije.

U autorskom tekstu za Euractiv, Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Dejan Nikolić istakli su da je Srbija od 2014. godine zabeležila jedan od najvećih padova na Indeksu slobode medija koji godišnje izdaje organizacija Reporteri bez granica. Oni su napisali da su sve televizije sa nacionalnom frekvencijom su pod direktnom kontrolom vladajuće partije ili ljudi povezanih sa vladajućom partijom.

Govoreći o medijima, premijerka je navela da Srbija želi da ima slobodne i fer medije, a da se vlada ne krije od teških pitanja i da je transparentna i odgovorna.

Premijerka je navela i da je napad na novinara Milana Jovanovića procesuiran i da je suđenje počelo i podseća da se lično sastala sa njim kako bi poslala jasnu poruku da su sloboda medija i sloboda govora vrednosti koje su nesporne.

„Stojim uz bilo kojeg novinara koji je napadnut dok je obavljao svoj posao, kao što sam stajala iza našeg javnog servisa RTS-a, kada su u njihovu zgradu tokom protesta opozicije upali demonstranti noseći motornu testeru i vešala“, napisala je Brnabić.

Kazala je da se posvećenost vlade u postojanju slobodnih medija vidi i kroz pregovore o dolasku Euronews-a u Srbiju.

Govoreći o procesu evropskih integracija, Brnabić je rekla da je proces reformi i priprema za ulazak u EU mnogo vredniji za srpsko društvo od datuma članstva. Ona je navela da ima još posla, ali da su postignuti značajni rezultati tokom prethodnih godina, što se vidi po ekonomskim pokazateljima.

„Nećemo hrliti da se pridružimo dok zaista ne budemo spremni i sposobni da se pridružimo. Želim da i EU i naši građani imaju poverenja u našu budućnost unutar EU“, rekla je Brnabić, dodajući da oni koji se ne slažu sa ambicijom Srbije da postane članica EU treba da budu iskreni u svojim namerama.

Premijerka je naglasila da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, te da je njena vlada nepokolebljiva u nameri da sprovede sveobuhvatne reforme neophodne za članstvo u Uniji.

Povezani članci

REM – korisno sredstvo za rusko zaobilaženje evropskih pravila?

EWB

Fabrici: Srpska stolica je za stolom u Briselu

EWB

Rama: Albanija i Srbija zajedno u EU, ali samo uz priznanje

EWB