fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić i Miščević u četvrtak na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje

Ana Brnabić i Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić predovodiće delegaciju Srbije na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, 16. novembra u Briselu, na kojem će, kako se očekuje, posebna pažnja biti posvećena reformi u oblasti vladavine prava u Srbiji, stanju u medijima, kao i uopšteno procesu usklađivanja srpske politike i zakonodavstva sa onima na niovu EU.

Pored premijerke Brnabić, u delegaciji Srbije biće i šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Mišćević i ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović.

Reč je o četvrtom sastanku Saveta EU i Srbije koji nadzire primenu i sprovođenje S SP-a i razmatra sva važna pitanja koja proističu iz njega.

U diplomatskim izvorima Tanjuga u Briselu kažu da će teme ovog inače redovnog sastanka biti ukupni odnosi između EU i Srbije kao i bilans urađenog u reformskim procesima u Srbiji u prethodnom periodu.

U Briselu se naglašava da bi fokus ovog sastanka Saveta za S SP trebao da bude ”istorijski momentum” koji se odnosi na ubrzanje procesa evrointegrtacija Srbije i na pažnju koju EU pridaje kako Srbiji tako i regionu Zapadnog Balkana.

Delegaciju EU na sastanku predvodiće šefica EU diplomatije Federika Mogerini, a očekuje se i pristustvo komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana i predstavnika zemalja članica.

Očekuje se da će sa sastanka biti izdato zajedničko saopštenje i konferencija za medije na kojoj je najvljeno učešće premijerke Brnabić i šefice za spoljnu politiku Mogerini.

Povezani članci

Stejt department: U Srbiji brojni izazovi u domenu ljudskih prava

EWB

Joksimović opoziciji: Oni koji su kompromitovali evropsku ideju nisu kredibilni kritičari

EWB

Marić: Nova metodologija EU kroz nagrade i kazne

EWB