fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Nismo fokusirani na brojeve, već na reforme

Ana Brnabić; Foto: Evropska unija

BRISEL – Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je Srbija spremna za otvarnje pet poglavlja, ali da očekuje da se u decembru otvore tri ili četiri poglavlja.

“Pokušavamo da se ne vezujemo za brojeve, već da ostanemo fokusirani na primenu reformi i na to kuda idemo kao društvo”, poručila je Brnabić iz Brisela.

Ona je nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije naglasila je da je Srbija u potpunosti usresređena na svoj evropski put i ponovila da su EU i evrointegracije “najveći strateški cilj Republike Srbije”.

Podsetila je da se partnerstvo Srbije i EU najbolje ogleda u ekonomskoj saradnji navodeći da je od 2000. godine EU za podršku Srbiji izdvojila devet milijardi evra.

Premijerka kaže da će Srbija nastaviti da predano radi na svojim reformama, ze naglašava da je fokus prethodne srpske vlade bio na ekonomskim reformama, koje su donele i donose rezultate. a da je sada trenutak da se Srbija fokusiura na reforme u vladavini prava i na zavrsetak reforme javne uprave.

“Reforme koje sprovodimo su pre svega važne za građane, privrednike i investitore u Srbiji. Mi želimo da imamo makoroekonomsku stabilnost, fiskalno konsolidovanu i stabilnu državu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, da nemamo administraciju koja će praviti lavirinte kako bi imala opravdanje za korupciju. Mi želimo da imamo efikasno pravosuđe. To sve želimo da radimo zbog nas. Svakako kada to budemo implementirali bićemo spremi da budemo i član evropske porodice zemalja”, poručila je premijerka.

Brnabić je rekla i da je Srbija partner EU i kada su evrointegracije celog regiona u pitanju i ocenila i da se ceo region nalazi u “pozitivnom trenutku” evrointegracionih procesa.

“Mislim da imamo momentum i da ovaj momentum treba svi zajedno u partnerstvu da iskoristimo u narednih 6 do 7 meseci, da treba da damo jasnu poruku da je EU u intresu svih nas, da je strateški prioritet svih nas, ali da EU za sve nas nema bez jake regionalne saradnje, regionalnog povezivanja, regionalne stabilnosti i regionalnog političkog dijaloga. To je podržano od EU, ali pokazuje i ozbiljnost svih nas kao pojedinačnih zemalja regiona”, poručila je Brnabić.

Ona je dodala da je Srbija duboko i iskreno posvećena dijalogu sa Prištinom i pozvala sve učesnike u društvenopolitičkom životu Srbije da uzmu učešće u unutrašnjem dijalogu koji se u Srbiji vodi o Kosovu.

“To nije političko pitanje ili pitanje političkih potkusurivanja. To je nacionalno pitanje. Svi zajedno u Srbiji treba da nađemo kompromis kako bismo zastupali jedinstven stav po tom pitanju”, poručila je Ana Brnabić.

Premijerka Srbije pozvala je Prištinu da zajedno sa Beogradom nastave rad na punoj implementaciji Briselskog sporazuma u cilju formiranja Zajednice srpskih opština, a zatim i daljeg nastavka dijaloga.

Mogerini: Srbija ostvaruje ekstremeno dobar napredak ka EU

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas da je Srbija ostvaruje ”ekstremno dobar” napredak na putu ka EU.

”To je naš zajednički strateški cilj i interes”, poručila je Mogerini po završetku sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije.

Šefica EU diplomatije je, na zajedničkoj konfereniciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i komesarom Johanesom Hanom, ocenila da su odnosi Srbije i EU ”jaki i intenzivni”.

Mogerini je navela da sama činjenica da je EU od 2000. godine do danas investirala devet milijardi evra za podršku reformama i razvoju Srbije, govoro o tome koliko je ”duboko, jako i važno partnerstvo EU i Srbije”.

”Naša čvrsta i zajednička namera jeste da ovo partnerstvo još više razvijamo i napravimo nepovratan napredak na put Srbije ka EU, kao i celog regiona”, poručila je visoka EU predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost.

Ona je ponovila da EU nastavlja da posreduje u tom dijalogu, da je došlo do pokretanja nove faze, ali i ocenila da je ključ uspeha leži u Beogradu i Prištini.

Mogerini kaže da je promenjen format, brzina i agenda dijaloga i da očekuje i veruje u kvalitativni iskorak u cilju normalizacije odnosa.

”Rezultati i sadržina ove nove faze biće vidljiviji u trenutku kada to bude korisno za dinamiku nove faze. U ovom trenuku meni je važno ne samo da posredujem, već i da zaštitim prostor i omogućim dvema stanama da rade na novoj fazi kako unutar sebe, tako i međusobno”, poručila je Federika Mogerini.

Povezani članci

Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana 24. juna u Briselu, detalji još uvek nepoznati

EWB

Vučić: U ponedeljak sastanak sa Varheljijem

EWB

Dačić: EU da se izjasni o promeni Ustava u delu pravosuđa

EWB