fbpx
European Western Balkans
Društvo

Brnabić o akademiji za dobre državne službenike

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Javna rasprava o Nacrtu zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu završena je danas, a ta akademija trebalo bi potpuno da transformiše javnu upravu i da obezbedi efikasnije, ljubaznije i bolje upućene službenike.

Prema smernicama Ministarstva državne uprave dobar državni službenik treba svakog dana sebi da postavlja pitanje: “Šta sam danas učinio za građane”, da obavlja posao savesno i radi u najboljem interesu države i građana, da poštuje pravila i služi za primer svojim kolegama, kreira dobre odnose sa njima, trudi se da bude informisan i deli informacije koje su od značaja za rad, odnosi se domaćinski prema instituciji u kojoj radi, rukovodi ljudima i imovinom efektivno i efikasno.

“Ogroman trud uložen je u ovo, ja sam danas jako srećna što smo završili Nacrt tog veoma važnog zakona. Ako uspemo, akademija će napraviti potpuno drugačiju javnu upravu. Dobićemo službenika koji je efikasniji, ljubazniji, mnogo je bolje upućen u sve zakonske odredbe i regulative”, rekla je nakon javne rasprave resorna ministarka Ana Brnabić.

Kako ističe, tom akademijom, naša zemlja dobiće i sistem u kome novi zakoni mogu mnogo brže da budu implementirani, jer će akademija na mnogo širem opsegu obučavati sve službenike republičke uprave, kao i sve službenike na lokalu.

Nacrt zakona o nacionalnoj akademiji, ukazuje Brnabić, spreman je da ide u proceduru u vladu na mišljenje i nakon toga na usvajanje u skupštinu, a Akademija će, kaže ministarka, biti posebna institucija koja će imati svoje sedište i koja treba da počne da radi u drugoj polovini 2018. godine.

Brnabić navodi i da je akademija integralni deo reforma javne uprave, zbog čega se duže radilo na nacrtu zakona, jer, kako navodi, bilo je potrebno odgovoriti na nekoliko važnih pitanja.

“Odlučeno je da akademija bude posebna organizacija, čime se osigurava i njena nezavisnost i kontinuitet, ali će biti pod nadzorom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a od ključne važnosti i najveća novina je što će obuhvatati i lokalnu samoupravu”, rekla je Brnabić.

Kako kaže, do sada je republički nivo i ”imao neku podršku”, kroz službu za upravljanje kadrovima vlade Srbije, koja se bavila ljudskim resursima, dok, lokalne samouprave, do sada nikada nisu imale sistemsku podršku u smislu obrazovanja, kontinuirane edukacije i sada, prvi put, kroz akademiju, postojaće sistem koji se bavi edukacijom lokalnih samouprava.

Takođe, Brnabić kaže i da je odlučeno da akademija bude otvorena i za komercijalne kurseve, te, ukoliko neko ne radi u organima državne uprave, ali iz bilo kog razloga ima želju da uči o tome kako se vodi lokalna samouprava, ili kako treba raditi u državnoj upravi, može da uplati kurseve na akademiji i da je pohađa.

“U nekoj budućnosti, nadam se društvu u kome ćemo imati i političke stranke koje će želeti da edukuju kadrove za vođenje lokalnih samouprava, pa će investirati u te kadrove i onda pred svoje birače izaći sa ljudima koji su već prošli obuku i gotovo su spremni za vođenje institucija u okviru državne uprave, ili lokalne samouprave”, rekla je ministarka.

Dodala je da akademija nije njena ideja, već da se o tome u Srbiji govori više od 15 godina, a to je, podvlači, bio i jedan od prioriteta u ekspozeu premijera Vučića, da se Nacionalna akademija konačno, posle svih razgovora, planiranja tokom prethodnih decenija otvori u prvoj polovini mandata ove vlade.

“Tako da, od kada sam ja preuzela dužnost ministra, intenzivno smo krenuli da radimo na nacrtu zakona, trajalo je duže nego što sam očekivala, ali to je zato što je akademija institucija koja treba da odigra centralnu ulogu u daljem usavršavanju i profesionalizaciji javne uprave”, zaključila je Brnabić.

Povezani članci

EK najviše novca daje za prihvat migranata i njihov povratak

EWB

NKEU: Najoštrije osuđujemo napad na profesore Fakulteta političkih nauka

EWB

Organizacije civilnog društva sa izvestiocem iz senke za Srbiju grupe evropskih liberala

EWB