fbpx
European Western Balkans
Некатегоризовано

Brnabić: Odnosi između Srbije i Albanije nikad bolji

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

DRAČ – Srpska premijerka Ana Brnabić smatra da su odnosi između Srbije i Albanije bolji nego ikada, što je vrlo pozitivan znak, a zasluga je Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Za takve odnose je zaslužno i “lično prijateljstvo” predsednika Srbije i premijera Albanije, izjavila je Brnabić za list Albanian dejli njuz, na marginama neformalnog sastanka šefova vlada zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u subotu u Draču.

“To pokazuje koliko je važno da se često sastajemo, jer takvo prijateljstvo je pretočeno u ekonomsku i društvenu agendu obe zemlje”, rekla je ona.

Brnabić je istakla da, kao novi premijer Srbije, namerava da nastavi bilateralnu saradnju dve zemlje i da “nadgrađuje ono što je predsednik Vučić započeo sa premijerom Ramom”.

Ona je, govoreći o odnosu Beograda i Prištine, rekla da je “dijalog uvek dobra stvar” i da je neophodno da se nastavi.

“Srbija je duboko posvećena regionalnoj stabilnosti i otvorena je za dijalog sa Prištinom. Mislim i da je predsednik po tom pitanju bio veoma jasan i ja sam kao premijerka saglasna. Vlada je posvećena tom cilju. Ne vidim drugi način da ovaj region bude stabilan, a bez stabilnosti, nema boljitka za sve građane”, istakla je Brnabić.

Ona je izrazila očekivanje da će i Priština biti otvorena i posvećena dijalogu.

“Mnogo je urađeno po pitanju ličnog poverenja i odnosa, a činjenica da se često sastajemo i redovno razgovaramo, pokazuje da ulažemo napore kako bismo savladali prepreke. Naša saradnja je verovatno ključni korak u ispravnom pravcu”, rekla je premijerka.

U regionu je, kako dodaje, ostalo međutim još mnogo posla, a postoje otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije, Srbije i Hrvatske, pa Beograda i Prištine.

“Ipak, veze jačaju i optimistična sam po pitanju budućnosti regiona, za koji verujem da ima mnogo potencijala. Saradnja, jačanje dobrosusedskih odnosa i nastavak politike pomirenja su važni za dalji evropski put čitavog regiona. Bilo bi šteta za sve naše građane kada ne bismo to iskoristili”, rekla je Brnabić.

Povezani članci

Makron: Francuska da pronađe zajedničku sudbinu, Brisel drži palčeve

EWB

Tusk i Junker pozdravili ambicioznu agendu Brnabić

EWB

Fabrici i Đurić o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

EWB