fbpx
European Western Balkans
Некатегоризовано

Brnabić: Odnosi između Srbije i Albanije nikad bolji

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

DRAČ – Srpska premijerka Ana Brnabić smatra da su odnosi između Srbije i Albanije bolji nego ikada, što je vrlo pozitivan znak, a zasluga je Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Za takve odnose je zaslužno i “lično prijateljstvo” predsednika Srbije i premijera Albanije, izjavila je Brnabić za list Albanian dejli njuz, na marginama neformalnog sastanka šefova vlada zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u subotu u Draču.

“To pokazuje koliko je važno da se često sastajemo, jer takvo prijateljstvo je pretočeno u ekonomsku i društvenu agendu obe zemlje”, rekla je ona.

Brnabić je istakla da, kao novi premijer Srbije, namerava da nastavi bilateralnu saradnju dve zemlje i da “nadgrađuje ono što je predsednik Vučić započeo sa premijerom Ramom”.

Ona je, govoreći o odnosu Beograda i Prištine, rekla da je “dijalog uvek dobra stvar” i da je neophodno da se nastavi.

“Srbija je duboko posvećena regionalnoj stabilnosti i otvorena je za dijalog sa Prištinom. Mislim i da je predsednik po tom pitanju bio veoma jasan i ja sam kao premijerka saglasna. Vlada je posvećena tom cilju. Ne vidim drugi način da ovaj region bude stabilan, a bez stabilnosti, nema boljitka za sve građane”, istakla je Brnabić.

Ona je izrazila očekivanje da će i Priština biti otvorena i posvećena dijalogu.

“Mnogo je urađeno po pitanju ličnog poverenja i odnosa, a činjenica da se često sastajemo i redovno razgovaramo, pokazuje da ulažemo napore kako bismo savladali prepreke. Naša saradnja je verovatno ključni korak u ispravnom pravcu”, rekla je premijerka.

U regionu je, kako dodaje, ostalo međutim još mnogo posla, a postoje otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije, Srbije i Hrvatske, pa Beograda i Prištine.

“Ipak, veze jačaju i optimistična sam po pitanju budućnosti regiona, za koji verujem da ima mnogo potencijala. Saradnja, jačanje dobrosusedskih odnosa i nastavak politike pomirenja su važni za dalji evropski put čitavog regiona. Bilo bi šteta za sve naše građane kada ne bismo to iskoristili”, rekla je Brnabić.

Povezani članci

Usvojen predlog zaključka o Izveštaju Evropske komisije

EWB

Šnajder: Srbija može da bude neutralna, ali je prirodno da bude deo EU

EWB

Pejović: U 2019. šansa za strateško rešenje za proširenja EU

EWB