fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Odnosi u regionu bolji nego ranije

Ana Brnabić i Isa Mustafa; Foto: Vlada Kosova

DRAČ – Srpska premijerka Ana Brnabić smatra da su odnosi između Srbije i Albanije bolji nego ikada, što je vrlo pozitivan znak, a zasluga je Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Za takve odnose je zaslužno i “lično prijateljstvo” predsednika Srbije i premijera Albanije, izjavila je Brnabić za list Albanian dejli njuz na marginama neformalnog sastanka šefova vlada zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u subotu u Draču.

“Oni su izgradili neku vrstu ličnog prijateljstva, i to pokazuje koliko je važno da se sastajemo, jer je takvo prijateljstvo pretočeno u ekonomsku i društvenu agendu obe zemlje. Poseta albanskog premijera Edija Rame Srbiji i održani ekonomski poslovni forumi su u velikoj meri doprineli bilateralnoj saradnji”, rekla je ona.

Predsednica Vlade Srbije je, takođe, podsetila da je predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, više puta boravio u Albaniji radi razvijanja bilateralne ekonomske i trgovinske saradnje.

Brnabić je istakla da, kao novi premijer Srbije, namerava da nastavi bilateralnu saradnju dve zemlje i da “nadgrađuje ono što je predsednik Vučić započeo sa premijerom Ramom”.

Ona je, govoreći o odnosu Beograda i Prištine, rekla da je “dijalog uvek dobra stvar” i da je neophodno da se nastavi.

“Srbija je duboko posvećena regionalnoj stabilnosti i otvorena je za dijalog sa Prištinom. Mislim i da je predsednik po tom pitanju bio veoma jasan i ja sam kao premijerka saglasna. Vlada je posvećena tom cilju. Ne vidim drugi način da ovaj region bude stabilan, a bez stabilnosti, nema boljitka za sve građane”, istakla je Brnabić.

Ona je izrazila očekivanje da će i Priština biti otvorena i posvećena dijalogu.

“Mnogo je urađeno po pitanju ličnog poverenja i odnosa, a činjenica da se često sastajemo i redovno razgovaramo, pokazuje da ulažemo napore kako bismo savladali prepreke. Naša saradnja je verovatno ključni korak u ispravnom pravcu”, rekla je premijerka.

U regionu je, kako dodaje, ostalo međutim još mnogo posla, a postoje otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije, Srbije i Hrvatske, pa Beograda i Prištine.

“Sve ide u dobrom smeru, ali pred nama je još dug put. Ali ipak veze se jačaju i optimistična sam po pitanju budućnosti regiona, za koji verujem da ima mnogo potencijala. Saradnja, jačanje dobrosusedskih odnosa i nastavak politike pomirenja su važni za dalji evropski put čitavog regiona. Bilo bi šteta za sve naše građane kada ne bismo to iskoristili”, rekla je Brnabićeva.

Što se tiče nezavisnosti Kosova, Brnabić je izjavila je za albansku televiziju Oranews da ne veruje da će Srbija priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost i dodala da dijalog o normalizaciji odnosa Beograda Prištine postoji i da će on uskoro biti nastavljen.

“Ne verujem da će Beograd priznati Kosovo, ali poziv za dijalog o boljim odnosima postoji”, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da treba raditi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i treba nastaviti sa sprovođenjem dogovorenog Briselskim sporazumom.

“Srbija je uradila mnogo na ispunjavanju obaveza preuzetih tm sporazumom i očekujemo da to isto uradi i Priština posebno kada je reč o delu sporazuma koji se odnosi na živt srpske zajednice”, rekla je Brnabić i dodala da se nada će dijalog ubrzo biti nastavljen.

Povezani članci

Tusk: Srbija sama odlučuje o svojoj budućnosti

EWB

Socijalisti i demokrate u EP: Nakon pobede SNS, Srbija da napravi jasan proevropski izbor ako želi u EU

EWB

Merkel u Beogradu: Berlinskim procesom postignuto mnogo, pitanje Kosova neće nestati

EWB