fbpx
European Western Balkans
Region

Brnabić: Ova vlada insistiraće na regionalnoj saradnji

Samit u Trstu; Foto: Tanjug / Andrea Lasorte / ANSA

TRST – Premijerka Srbije Ana Brnabić ističe po završetku Samita o Zapadnom Balkanu da je Berlinski proces veoma važan za regionalnu saradnju i evropske integracije regiona, a Srbija je iskreno posvećena regionalnoj saradnji, sto je dokazala u poslednje tri godine.

“Ova vlada nastaviće da insistira na tome i dobro je što je moj mandat počeo sa Berlinskim procesom i sastancima koje sam imala ovde”, rekla je Brnabić u izjavi za N1.

Kako je rekla, zaključi skupa su da treba da se nastave i ubrzaju projekti koji su dogovoren 2014, u čemu je, tvrdi, Srbija najviše uradila u regionu i to je, smatra, prepoznato od strane partnera.

Kako se Berlinski proces oslanja na infrastrukturno, transportno i energetsko povezivanje, Brnabić je posebno pohvalila ekonomsku saradnju, ukazujući da je osnovana regionalna privredna komora, čiju institucionalizaciju je pokrenula PKS.

“Dobro je da se privrednici povezuju. To ide lakše od politike”, kazala je ona.

Prenela je da je posebno zadovoljna što je nemačka kancelarka Angela Merkel insistirala da se u Berlinski proces uključe informaciona tehnologija i digitalizacija, kao i da se više pažnje posveti omladini, startapovima i inovacionim preduzećima.

“To je upravo ono o čemu sam pričala u ekspozeu. To je i perspektiva EU”, rekla je Brnabić dodajući da Srbija ulaže više od 30 miliona evra u pravljenje startap i inovacionih kompanija.

“Čini mi se da smo na dobrom putu”, konstatovala je s tim u vezi, te najavila da će večeras imati još jedan sastanak sa Merkelovom.

Povezani članci

Čović: Tražiti podršku EU za integracijski proces BiH

EWB

Ji: Balkan se suočava sa ozbiljnim izazovima

EWB

EuroBlic: EU razmatra mogućnost uvođenja sankcija Dodiku

EWB