fbpx
European Western Balkans
IPA Pregovori

Brnabić: Počinjemo da povlačimo 80 miliona evra od EU u 2017.

Henoveva Ruiz Kalavera i Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je najavila danas da će Srbija ove godine početi da povlači 80 miliona evra od EU za reformu javne uprave.

Brnabić je rekla novinarima u Palati Srbija da neće biti moguće da se sve tranše tog iznosa povuku do kraja godine, ali da je cilj da se postepeno povuče što više tog novca iz pretpristupne pomoći EU.

“Prioritet u reformi biće prosveta, zdravstvo i socijalna zaštita, s obzirom da njihove usluge koristi najveći broj građana”, rekla je Brnabić.

Vlada Srbije i Evropska komisija potpisale su u decembru 2016. u Beogradu prvi ugovor u vrednosti od 80 miliona evra za finansiranje reforme javne uprave u Srbiji kroz sektorsku budžetsku podršku u skladu sa pravilima novog instrumenta pretpristupne pomoći IPA2.

Ugovor predviđa bespovratnu pomoć EU iz pretpristupnih IPA fondova za 2015. preko koje će 70 miliona evra da odre direktno u budžet u nekoliko tranši u periodu od tri godine, a 10 miliona evra se odvaja za podršku realizaciji Ugovora o sektorskoj reformi.

Brnabić je rekla da je reforma javne uprave u Srbiji počela još u decembru 2013. i da je od tada do prošle godine usled racionalizacije napravljena ušteda veće od 100 miliona evra, dok je u 2016. ušteda po tom osnovu bila oko 40 miliona evra.

U Palati Srbija se održava četvrti sastanak posebne Radne grupe za reformu javne uprave, a prisustvuje i direktorka Generalnog direktorata za susedstvo i politiku proširenja Evropske komisije za Zapadni Balkan, Henoveva Ruiz Kalavera.

Brnabić je rekla da Srbija u pretpristunom procesu ima tri ključna stuba – ekonomske reforme, vladavina prava i reformu javne uprave, dok ostale zemlje uglavnom prva dva stuba.

Brnabić je rekla još imamo neefikasnu upravu i da je cilj da ona pruža kvalitetne usluge za sve građane.

Ona je objasnila da je prva faza reforme javne uprave – racionalizacija manje više završena i da se sada sprovodi druga faza – reorganizacija kako bi usluge bile što kvalitetnije.

Kalavera je istakla da je impresionirana aktivnostima koje preduzima Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na čelu sa ministarkom Brnabić i da će nastaviti da podržavaju Srbiju u tom procesu.

“To je jedan od najosnovnijih aspekata u pripremama Srbije za članstvo u EU. Cilj Srbije i EU je da imate efikasnu i odrogovrnu javnu upravu, na usluzi svim građanima Srbije “, naglasila je Kalavera.

On je kazala da pomoć od 80 miliona evra veoma važno u tom procesu.

Sastanku je prisustvovala i šefica tima Srbija za pregovore sa EU Tanja Miščević.

Povezani članci

Joksimović: Srbija čeka jasan odgovor EU šta nova metodologija konkretno znači

EWB

Joksimović: Mekalister dolazi da čuje i našu stranu

EWB

Koalicija prEUgovor: Nema napretka u vladavini prava, rat protiv mafije je predstava za javnost

EWB