fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Brnabić pred evropskim parlamentarcima

Ana Brnabić; Foto: Evropska unija

BRISEL – Članovi Spoljnoplitičkog odbora Evropskog palamenta želeli su danas da čuju stav srpske premijerke Ane Brnabić o velikom broju pitanja, pored ostalog – o pitanju spoljne politike zemlje, pogovo o odnosima Beograda i Moskve, o odnosima u regionu, pre svega po pitanju Kosova i Republike Srpske, te o unutrašnjim reformama, posebno vladavini prava, reformama u pravosuđu i medijskim slobodama u Srbiji.

Premijerka je bila jasna po svim piutanjima: Srbija ne krije svoje odnose sa Rusijom, koji su tradicionalo dobri i sveobuhvatni, rekla je na početku.

”Ali, to se ne kosi sa našim strateškim ciljem ulaska u EU”, poručila je Brnabić.

Na pitanje o međunarodnoj vojnoj saradnji Srbije Ana Brnabić je ponovila da Srbija ne želi da bude deo NATO, već da ostane vojno neutralna.

”Postoji velika razlika između precepcije i činjenica. Precepcija da je Srbija vojno bliža Rusiji nije podržana činjenicama. U 2016. godini Srbija je imala 16 međunarodnih vojnih vežbi, od kojih 9 bilateralnih sa SAD, a 2 sa Rusojom, 2 sa NATO i 1 sa Mađarskom. To su brojke, a precepcija govori nešto drugo”, rekla je premijerka Srbije

Ona je takođe navela da se istraživanja o odnosu građana Srbije prema EU kojima raspolaže Vlada Srbije u mnogome razlikuju od juče predstavljenog istraživanja Saveta za regionalnu saradnju.

Premijerka je poručila da podaci Saveta koji govore da ”dve trećine građana Srbije nisu za EU” jednostavno – ne mogu biti tačni.

”Ono što mi vidimo jeste rast poverenja u EU i rast proevrpskog stava srpskih građana. Sada je to oko 49 odsto onih koji podržavaju EU i 66 procenata onih koji su za reforme koje se sprovode na putu ka članstvu u EU”, prenela je Brnabić evropskim poslanicima.

Na pitanje o odnosu Beograda i Prištine premijerka Srbije je pozvala Kosovo da primeni svoj deo obaveza koje proističu iz Brisleskog sporazuma.

”Brisleski dogovor je bio teško i odgovorno pitanje za Srbiju. Srbija je primenila najveći deo sporazuma, ali na suštini celog Brisleskog sprazuma, što je formiranje Zajednice srpskih opština, Priština nije ni počela da radi. A onda se Srbija još pita da li će da dablokira Kosovo, a Kosovo sa druge strane ne radi ništa da primeni ZSO”, kaže Brnabić.

Istovremeno, pponovila je da Srbija podržava jedinstvo BiH, uz ocenu da se saradnja sa Republikom Srpskom ne kosi takvom principijelnom satvu Srbije kao potpisnice Dejtonskog sporazuma.

Brnabić je na pitanje hrvatskih i slovenačkih polsanika u Evropskom parlamentu odgovorila da je ”vrlo ponosna” kada je reč o tome koliko Srbija vodi računa kada su u pitanju ljudska prava i prava manjinskih zajednica

”Pitanje nacionalnih manjina je važno za Srbju i Srbija jedan od lidera u Evropi kada je u pitanju zaštita manjinskih prava”, izjavila je premijerka Srbije dodavši da u Srbiji ima 26 prizatih nacionalnih manjina, a obrazovanje je obezbeđeno na 15 različitih jezika.

Na pitanje evropskih poslanika o stanju slobode medija i istraživačkog novinarstva u zemlji, Ana Brnabić kaže da ne vidi nedostatak istraživačkog novinarstva zbog vlasti, ali da vidi nedostatak objektivnog novinarstva.

”Kada pogledate medijsku scenu, ona je polarizovana na one koji su za vlast i one koji su protiv vlasti”, konstatovala je premijerka Srbije u razgovoru sa evropskim parlamentarcima u Briselu.

Povezani članci

Samit u Londonu zaključen sastankom premijera

EWB

Interoperabilnost Vojske Srbije: Sredstvo ili cilj?

Mateja Agatonović

[EWB intervju] Han: Srbija je u ranoj fazi po pitanjima vladavine prava

Nikola S. Ristić