fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Pridruživanje EU je maraton

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BRISEL – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je pitanje pridruživanja EU pitanje izdržljivosti, a ne konkurencije, rekla je ona u intervjuu za Euroaktiv, a prenosi Tanjug.

“Za Srbiju, pridruživanje EU je kao maraton. Kada trčite maraton ne takmičite se protiv drugih već protiv sebe. U tom smislu, mislim da ni jednu državu ne bi trebalo da brine ko je ispred, a ko iza”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla napredak koji je Srbija postigla u prethodne tri godine na postizanju makroekonomske stabilnosti i fiskalne discipline.

Upitana da li se slaže sa stavom predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkerom, koji je rekao da bi Srbija i Crna Gora mogle da se pridruže EU do 2025. godine, Brnabić je kazala da ne bi trebalo da govori o tome kada će se Srbija pridružiti EU.

“Za mene, put je važan koliko i destinacija. To bi mogla da bude moja poruka celom regionu. Ovo je maraton, biti fokusiran na implementaciju reformi je najefikasniji način, jer je to važno za vašu zemlju”, rekla je Brnabić.

Kako je priznala, cilj Srbije je da zatvori sva poglavlja između 2020. i 2022. godine.

“2020. je možda ambiciozno, ali 2022 je više realna”, objasnila je Brnabić.

Još postoje osnovni uslovi koje treba ispuniti na tom putu – vladavina prava, borba protiv kriminala i korupcije, dobrosusedski odnosi, osnovna ljudska prava, sloboda izražavanja, kako bi se otvorio put ka EU.

Brnabić je istakla i da je zaštita životne sredine problem koji treba rešiti i dodala da je njena Vlada osnovala novo – Ministarstvo životne sredine kako bi se oni rešili.

“Radimo naporno kako bismo primenili sve važne reforme”, rekla je Brnabić.

Upitana da li to što Srbija odbija da prizna Kosovo može da ometa pristup Uniji, Brnabić je kazala da “taj problem ne stoji”, jer i neke članice EU nisu priznale Kosovo.

“Ne znam zašto bi to bilo drugačije za Srbiju. Španija je rekla da, čak i ako Srbija prizna Kosovo, ona to neće učiniti. Ne mislim da će to biti preduslov za pridruživanje EU”, rekla je Brnabić.

EU je početkom godine ohrabrivala zemlje Zapadnog Balkana da formiraju zajedničko tržište, za koje je procenjeno da može da stvori više od 80.000 poslova u regionu u kome je nezaposlenost visoka kao i tenzije, navodi Euraktiv.com.

Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su među osnovnim uslovima za bilo koju zemlju da napreduje na evropskom putu. Do sada, odnosi između šest država Zapadnog Balkana i dalje su pod tenzijom i zahtevaju balansiranje od strane EU, ocenjuje taj portal.

“Bez obzira ko otvara više poglavlja, mi radimo zajedno”, rekla je Brnabić.

Na pitanje kako će Srbija pomiriti svoju lojalnost i dobre odnose sa Rusijom sa EU aspiracijama, Brnabić je kazala da zahtev “ili-ili” nikada nije postavljen Srbiji.

“Srbija očito ima tradicionalno bliske veze sa Rusijom i Rusija je veoma važna za Srbiju u ekonomskom smislu. Sa Rusijom imamo sporazum o slobodnoj trgovini i za sada želimo Rusiju kao našeg tradicionalnog partnera i ekonomskog partnera. Ne vidim da je to u suprotnosti sa našom strategijom evrontegracija”, dodala je srpska premijerka.

Povezani članci

Lideri EU pozivaju na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu

EWB

Fon der Lajen: Zapadni Balkan je deo Evrope, ne samo usputna stanica na Putu svile

EWB

Misija OEBS-a: Brojni nedostaci doveli do nejednakih uslova na izborima u Srbiji

EWB