fbpx
European Western Balkans
Društvo

Brnabić: Promena Ustava važna za Srbiju

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas da je promena Ustava važna za Srbiju.

“Promena ustava – da”, rekla je ona odgovarajući na pitanja novinara, ističući da je to jedna od važnih stvari u okviru poglavlja 23.

Brnabić je kazala da se krenulo sa javnim rasparavama i okruglim stolovima u vezi sa promenom Ustava i izrazila zadovoljstvo što je taj proces inkluzivan.

“Vidim da je bilo problema na poslednjem okruglom stolu i ja ću razgovarati o tome sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i sa organizacijama civilnog društva koje su napustile taj okrugli sto. Zanima me šta se dešava, to je jako važna stvar i svakako nesto sto mi moramo da uradimo u doglednom vremenu, da bi napredovali u poglavlju 23 i sa našim evropskim integracijama”, istakla je premijerka.

Na pitanje da li je upoznata sa tim šta treba da se menja u Ustavu, Branbić je rekla da je prilično upoznata, ali da treba svi da se uključe u taj proces.

“Mislim da treba malo veći fokus da bude na vladavini prava i poglavje 23, jer smo svi kao vlada bili fokisrani na ekonomske refome i fiskalnu konsolidaciju i efikanosnost javne uprave”, dodala je Branbić.

Kako je saopšteno 30. oktobra, Udruženje tužilaca Srbije, Društvo sudija Srbije, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika, Centar za pravosudna istraživanja, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava napuštaju javnu debatu o promenama Ustava u oblasti pravosuđa uz ocenu da Ministarstvo tu debatu izbegava i zanemaruje primarnu temu o kojoj bi ona trebalo da se vodi, a to je nezavisnost pravosuđa.

Podsećaju i da je Srbija preuzela obaveze u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom da se izmenama Ustava otklone politički uticaji na pravosuđe.

Udruženja pozivaju u dopisu Ministarstvo pravde da blagovremeno, pre nego što nacrt ustavnih rešenja uputi Venecijanskoj komisiji, učini ono što su svi ostali učesnici u konsultacijama već uradili – da predstavi javnosti svoj predlog izmene Ustava Srbije i omogući sveobuhvatnu debatu, pribavljajući na taj način neophodan legitimitet ustavotvornom procesu.

U takvoj debati udruzenja su i dalje spremna da ucestvuju, poručuju tužiosi i sudije Ministarstvu pravde.

Povezani članci

Konferencija “Call to Europe in the Western Balkans”: Evropski izbori u atmosferi izazova demokratiji

EWB

Skup podrške “Vranjskim” ispred Vlade Srbije

EWB

Beogradski bezbednosni forum od 11. do 13. oktobra

EWB