fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić, Rama: Zapadni Balkan da se posveti stabilnosti i napretku

Ana Brnabić i Edi Rama; Foto: Tanjug /Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

MARAKEŠ – Region Zapadnog Balkana, uprkos političkim, ekonomskim i društvenim izazovima sa kojima se suočava, mora da se posveti izgradnji dobrih odnosa, stabilnosti i napretku, zaključak je razgovora predsednika Vlada Srbije i Albanije, Ane Brnabić i Edija Rame na konferenciji u Maroku.

“Srbija je snažno posvećena regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, jer je ekonomija ključni pokretač svih integrativnih procesa i daljeg razvoja svih zemalja regiona”, istakla je Brnabić na prvoj plenarnoj sednici Konferencije o svetskoj politici (World Policy Conference – WPC), koja se do 5. novembra održava u Marakešu, saopštila je Kancelarije za saradnju sa medijima.

Dvoje premijera razgovaralo je sa Tijeriem de Monbrijlom, osnivačem i predsedavajućim Konferencije o svetskoj politici o izazovima sa kojima se susreće Zapadni Balkan i Jugoistočna Evropa kao i o zajedničkoj budućnosti u EU.

Premijeri su se složili da je potrebno nastaviti i produbiti saradnju na osnovu zajedničkih interesa i ciljeva o evropskoj budućnosti regiona.

Kosovo i jednostrano proglašena nezavisnost, koju Srbija ne priznaje ostaje tačka neslaganja između Srbije i Albanije, ali sagovornici su se složili da ipak postoje brojne teme oko kojih postoji saglasnost i saradnja.

“Iako se ne slažemo oko pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dajemo sve od sebe da to ne utiče na konstruktivnost naših odnosa i dijalog koji smo uspostavili”, izjavila je Brnabić na panelu.

Srbija se uvek čvrsto zalagala da se u međunarodnoj politici moraju poštovati međunarodno pravo i standardi, kao što smo oduvek govorili da će se ”otvoriti Pandorina kutija ukoliko se prihvati jednostrano proglašena nezavisnost. Međunarodno pravo je tu da osigura stabilniji, predvidiviji i bezbedniji svetski poredak i svakako stabilniju i sigurniju Evropu”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, bez obzira na razlike, Srbija će uvek prvo brinuti o kvalitetu života svih građana i njihovoj bezbednosti i upravo zato vodimo otvoren dijalog sa Prištinom kako bi se najvažnija pitanja za građane rešavala međusobnim dogovorom dve strane.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, predsednica Vlade je naglasila da je ”članstvo u EU ključni spoljnopolitički cilj Srbije”, i dodala da reforme koje Srbija sprovodi na putu ka EU „treba da pokažu ne samo našu posvećenost evropskom putu, već pre svega da poboljšaju kvalitet života svih naših građanki i građana“.

Brnabić je podsetila da je Srbija otvorila 10 poglavlja u pregovorima sa EU, te da će Vlada Srbije na evropskom putu nastaviti odgovorno da sprovodi političke i ekonomske reforme.

”Koliko je EU potrebna regionu, toliko je i region Zapadnog Balkana potreban Evropi, jer bez stabilnog regiona, nema ni stabilnosti u Evropskoj Uniji. Srbija će nastaviti da gradi odnose koji nas sve zajedno vode u budućnost i svim građankama i građanima regiona obezbeđuju bolje uslove života i veći standard i kvalitet života”, zaključila je Brnabić.

Povezani članci

Misija OEBS-a: Brojni nedostaci doveli do nejednakih uslova na izborima u Srbiji

EWB

Savet EU usvojio zaključke o Srbiji: Potrebne brže reforme u oblasti vladavine prava

Tanjug

Evropski parlament: Vlade u regionu da pojačaju napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

EWB