fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić sa ambasadorima EU: Non-pejper EK opterećen posledicama pandemije

Ana Brnabić; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastale su se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima država članica EU, koji su pozdravili odluku da se iduće nedelje održi naredna Međuvladina konferencija u Luksemburgu, prva od usvajanja nove pregovaračke metodologije, prenosi FoNet.

Kako je saopštila Vlada,  permijerka Ana Brnabić i ministarka Jadranka Joksimović su informisale ambasadore o svim najvažnijim koracima koje je Vlada preduzela kako bi ubrzala put Srbije ka članstvu u EU.

Brnabić je podsetila da je Srbija prihvatila novu, unapređenu metodologiju politke proširenja EU i prva od svih zemalja u pregovaračkom procesu prilagodila joj svoje strukture za vođenje pregovora, kako bi brže dostizala merila u nastavku pristupnog procesa.

Govoreći o Polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o vladavini prava u Srbiji, Brnabić je naglasila da veruje da taj dokument obezbeđuje potreban balans kao uslov za dalje napredovanje u procesu.

Ona je izjavila da se u njemu navode značajni rezultati koje je Srbija ostvarila u proteklom periodu, iako je bio opterećen posledicama pandemije virusom korona.

Posebno je ukazala i na činjenicu da naša zemlja, s ciljem bržeg stupanja u članstvo u EU, inicira značajne projekte regionalne saradnje, kao i na to da nastavljamo da unapređujemo svoju ekonomiju, kako bismo i u tom segmentu bili po meri evropskih vrednosti.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je istakla da su sprovedne sve neophodne aktivnosti kako bismo u predviđenim rokovima stavili Evorpskoj komisiji na raspolaganje naše pregovaračke pozicije obuhvaćene klasterom 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast i klasterom 4 – Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

Joksimović je izrazila i uverenje da je bilo mnogo elemenata da se u punom obimu otpočne sa primenom nove metodologije, ali i da Srbija razume održavanje političke Međuvladine konferencije najavljene za narednu nedelju, kao delimičnu valorizaciju onoga što smo do sada postigli i podstrek da još više osnažimo naš reformski kurs.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici je konstatovao veliki posao koji je obavljen u kratkom periodu u različitim oblastima reformi, posebno pozdravivši napore Srbije da ispuni merila za otvaranje klastera 3 i 4.

On je naglasio potrebu da se iskoristi dobar zamah u pregovaračkom procesu i ogromnu priliku koju predstavlja Međuvladina konferencija naredne nedelje da pruži neophodno političko usmerenje da se nastavi zajednički rad na ubrzavanju pristupnog procesa.

Šef Delegacije je ohrabrio da se i dalje postižu konkretni rezultati u reformama, posebno u oblasti vladavine prava. Fabrici je istakao da se saradnja sa Srbijom u pogledu sprovođenja programa i projekata koje finasira EU odvija prema zajedničkim planovima i da će Srbija i region Zapadnog Balkana nastaviti da dobija razvojnu pomoć iz Instrumenta za pristupnu pomoć, kao i iz Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

Ova podrška, kako je zajednički zaključeno, neophodna je kako bi se ubrzale reforme, unapredila regionalno ekonomsko povezivanje i podržala tranzicija ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji, navodi se u saopštenju

Povezani članci

Šib: Otvaranje novih poglavlja zavisi od izveštaja Evropske komisije

EWB

Fajon: Zvanični Beograd tražio moje izuzeće iz međustranačkog dijaloga

EWB

I zvanično Severna Makedonija: Prespanski sporazum stupio na snagu

EWB