fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić sa ambasadorima EU: Srbija kontinuirano radila na otvaranju Klastera 3

Foto: Vlada Srbije

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u ponedeljak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom ambasadorima država članica EU o daljim koracima u procesu evropskih integracija, saopštila je u ponedeljak Vlada Srbije.

Šef Delegacije Evropske unije istakao je da Godišnji izveštaj o Srbiji daje tačnu i pravednu sliku o preduzetim koracima u reformskim procesima u Srbiji tokom prethodne godine. On je naglasio da proširenje zauzima centralno mesto u politici Evropske unije i dodao da je to prilika koju Srbija mora da iskoristi i ubrza tempo reformi, navodi se u saopštenju.

Brnabić je navela da je Srbija kontinuirano radila na otvaranju Klastera 3, koji je u potpunosti spreman, dodajući da od Evropske unije očekuje pozitivan signal za njegovo otvaranje.

Ona je ocenila da je osnovni cilj u prethodnom periodu bio da se napravi napredak u svim oblastima, pre svega kada je u pitanju vladavina prava, rekavši da je i Evropska komisija u najnovijem izveštaju prepoznala jasan napredak Srbije u brojnim ključnim oblastima.

Kada je u pitanju oblast pravosuđa, premijerka je ocenila da su reforme uspešno sprovedene u cilju ostvarivanja veće nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosudnog sistema zemlje, a u konsultaciji sa Venecijanskom komisijom Saveta Evrope.

Premijerka je informisala ambasadore da je u toku izrada Strategije za borbu protiv korupcije, koja će saržati sve GREKO preporuke, a čiji tekst je trenutno u procesu konsultacija sa Evropskom komisijom.

Ona je obavestila ambasadore članica Evropske unije da su usvojeni Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, koji će, kako navodi, “garantovati slobodu medija i javnog informisanja i osigurati bezbednost i pluralizam medijske scene u Srbiji, a u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope”.

Vlasti u Srbiji zadovoljavaju se jedva prelaznim ocenama Evropske komisije

 

Povezani članci

Fajon: Nadam se da ne postoje političari koji krizu koriste za skupljanje poena

EWB

Dragan Đilas (SSP) i Dejan Nikolić (DS) učesnici na sastanku Partije evropskih socijalista

EWB

Poslanici Evropskog parlamenta zabrinuti zbog odredbi o biometrijskom nadzoru u nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima

EWB