fbpx
European Western Balkans
Region

Brnabić sa američkim potpredsednkom Pensom u Podgorici

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić učestvovaće u sredu, 2. avgusta u Podgorici na sastanku Američko-jadranske povelje gde će imati bilateralni susret sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majkom Pensom.

Učešće premijerke Srbije na radnom delu biće prilika da se razmotre pitanja od zajedničkog interesa i da se razmeni mišljenje o tome kako dalje unaprediti regionalnu, evropsku i globalnu stabilnost.

Predsednica Vlade Brnabić istaći će i doslednu privrženost Srbije očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, kao i da se sva otvorena pitanja sa susedima rešavaju kroz dijalog i traženje kompromisnih rešenja.

Održiva stabilnost, pomirenje, sprovođenje reformskih procesa i jačanje međusobne povezanosti ključni su preduslovi za ekonomski oporavak i razvoj i dostizanje evropskih standarda, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu između SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore je program saradnje ustanovljen 2. maja 2003.

Njen osnovni cilj je jačanje regionalne bezbednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO.

Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status posmatrača, od decembra 2008. godine i nije njena članica zbog svoje politike vojne neutralnosti.

Povelja sadrži 36 tačaka u kojima se preciziraju načela partnerstva, kao i opšti okviri demokratskih reformi, zaštite ljudskih prava, regionalne bezbednosti i novih američko-jadranskih odnosa, a ove godine njom predsedava Makedonija.

Povezani članci

Fajon: Svi sa nestrpljenjem čekaju agendu o proširenju EU

EWB

Mogerini: Širenje EU na jugoistočnu Evropu posebno važno

EWB

Komisija objavila vanredne izveštaje o Albaniji i S. Makedoniji, poziva na otvaranje pregovora

EWB