fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić sa Tajanijem o očekivanjima Vlade Srbije

Antonio Tajani; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u današnjem razgovoru sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem da očekuje da će objavljivanje Strategije proširenja Evropske komisije početkom februara u Strazburu, biti ohrabrujuća poruka za Srbiju i njene građane i jasan signal da evropske države Srbiju smatraju budućim ravnopravnim članom Unije.

Predsednica Vlade ukazala je na to da je Srbija spremna za brže otvaranje poglavlja imajući u vidu da je vlada u proteklom periodu posvećeno radila na reformskim procesima u državi.

Ona je istakla da krajnji cilj reformi koje Vlada Srbije sprovodi nije samo punopravno članstvo u Evropskoj uniji, već su i mehanizam unutrašnjeg razvoja društva.

Na sastanku je istaknuto da je za dalji napredak neophodno usmeriti sve napore na rešavanje pitanja oko najvažnijih poglavlja – 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i nastaviti reformu pravosuđa.

Brnabić je istakla da se regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima nalaze među spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, navodeći spremnost Srbije za rešavanjem otvorenih bilateralnih pitanja kroz dijalog i saradnju kroz regionalne inicijative.

Premijerka je podsetila da ohrabruje i najava Bugarske da tokom svog predsedavanja Savetu Evropske unije stavi akcenat na bolje povezivanje Zapadnog Balkana sa Unijom i davanje jasnije perspektive članstva celokupnom regionu.

Tajani je naveo da Evropska unija podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao jedinom sigurnom putu ka stabilnosti čitavog region.

Sagovornici su se složili da je važno zajednički raditi na unapređenju institucionalne saradnje Srbije i Evropskog parlamenta.

Povezani članci

EU: U interesu Prištine je normalizacija odnosa sa Beogradom

EWB

Komisija izabrala istaknute pravnike za visoke savete sudstva i tužilaštva

EWB

Jakovčić: Vlasti u Srbiji učinile niz pozitivnih koraka ka EU

EWB