fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić sa Žiofreom: Postoje neslaganja oko usaglašavanja sa spoljnom politikom EU

Brnabić i Žiofre; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u petak sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom. Kako prenosi N1, na sastanku je bilo reči o dijalogu Beograda i Prištine,  usaglašavanju Srbije sa spoljnom politikom kao i reformama na putu Srbije ka EU.

Kada je reč o usklađivanju sa EU, Brnabić je izjavila da između EU i Srbije postoje neslaganja na ovu temu, ali da je sa ambasadorom imala “dobar razgovor, razmenu argumenata i razumevanje”. “Srbija će nastaviti da se postepeno usklađuje sa politikom EU i da promovišemo evropske vrednosti, jer mi jesmo posvećeni članstvu u Uniji”, izjavila je Brnabić, prenosi N1. 

Govoreći o reforamama na putu ka EU, Brnabić je najavila usvajanje seta izmena i dopuna pravosudnih zakona do kraja prvog kvartala sledeće godine.

“Juče smo imali predstavnike Venecijanske komisije i mislim da tu nećemo imati problema. Radna grupa koja će raditi na izmenama zakona biće ista ona koja je radila na akcionom planu i strategiji. Molila sam da se to završi do prvog kvartala 2023, da bismo pokazali u prvih sto dana vlade da nam je to važno”, rekla je premijerka Srbije koja se prvi put od preuzimanja dužnosti u ovom mandatu sastala sa amabsadorom EU u Srbiji.

Žiofre je poručio da je Evropa suočena sa brutalnom agresijom Rusije i da postoje određena očekivanja da se Srbija usaglasi sa politikom EU. “Računamo na Srbiju da bude sa nama u ovom teškom trenutku”, rekao je Žiofre podsećajući na najavu predsednice Evropske komisije koja je tokom posete Beogradu najavila paket pomoći EU u vrednosti od 165 miliona evra.

Povezani članci

Joksimović: Proširenje treba posmatrati i sa stanovišta onog što se dešava u EU

EWB

Mikser: Politika proširenja “u srcu” EU

EWB

Strategija podigla očekivanja svih, to je dobro i motivišuće

EWB