fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić sa Žiofreom: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet Srbije

Brnabić i Žiofre; Foto: FoNet

BEOGRAD – Punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, izjavila je u sredu u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom i izrazila uverenje da će podrška i saradnja sa partnerima iz EU nastaviti da daje vidljive rezultate, posebno u konkretnim oblastima, poput zelene agende, prenosi FoNet.

Kada je u pitanju energetska bezbednost, premijerka je navela da je rok za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske naredne godine, ali da su u planu i drugi elektroenergetski projekti, navodi se u saopštenju Vlade.

Žiofre je rekao da će novi gasni interkonektor sa Bugarskom značajno povećati količinu gasa i obezbediti čistiju životnu sredinu, a sprovođenjem tog projekta Evropska unija će nastaviti podršku Srbiji i Zapadnom Balkanu, u cilju daljeg poboljšanja energetske infrastrukture i bezbednosti.

Govoreći o pitanjima medija i bezbednosti novinara, Žiofre je rekao da je veoma važno što su Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, kao i cela medijska zajednica, brzo reagovali u slučaju pretnji koje su upućene urednici i novinarima OK radija u Vranju.

Brnabić je istakla da će prioritet Vlade u narednom mandatu biti usvajanje seta medijskih zakona, pre svega Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, kako je predviđeno Medijskom strategijom.

Premijerka Srbije i ambasador Žiofre razgovarali su i o mogućnostima da Srbija ubrza i poveća efekte finansijske pomoći EU kroz IPA 3 program. Žiofre je ponovio značaj toga što se Evroprajd održava u Srbiji, prvi put u Jugoistočnoj Evropi, ali i razočaranje odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani rutu šetnje, a izrazio je nadu da će rešenje biti pronađeno kako bi ona u subotu mogla da se održi u miru i bezbednosti.

Povezani članci

EU: Ne može se ulaziti u spekulacije oko neusaglašenosti stavova EU i SAD o delimičnom ukidanju taksi

EWB

Ministar Dačić na sastanku Saveta EU sa kandidatima

EWB

Ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana i Višegradske grupe u Budimpešti

EWB