fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić se sastala sa Mekalisterom i Veberom u Briselu

Dejvid Mekalister i Ana Brnabić; Foto: Evropska unija

BRISEL – Premijerka Srbije Ana Brnabić započela je današnju prvu posetu Briselu, od preuzimanja te dužnosti, susretom sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove EP i izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, koji je istakao da je Srbija za EU važna zemlja u kontekstu geostrateške i geopolitičke pozicije i da je evropski put otuda značajan kako za našu zemlju tako i za EU, uz sve povremene probleme i prepreke na tom putu.

Brnabić je zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Josimović sa Mekalisterom razgovarala o procesu pristupanja Srbije EU i reformskim procesima naše zemlje na tom putu, kao i jačanju ekonomske i političke saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Premijerka Srbije ponovila je da je proteklih godina Srbija usvojila i da sprovodi veoma ambicioznu ekonomsku reformsku agendu, da ulaže velike napore u izgradnju društva zasnovanog na vladavini prava i moderne i uspešne države.

Predsednica Vlade Srbije osvrnula se i na dešavanja u Španiji i podvukla da Srbija principijelno stoji na stanovištu poštovanja međunarodnog prava i da podržava celovitost Španije i suverenitet te zemlje, iako to nisu činile neke druge države u slučaju nelegalnog i jednostranog samoproglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Predsednica vlade je naglasila da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije i da zvanični Beograd čini sve kako bi se održala pozitivna dinamika pregovora i otvaranja poglavlja.

Brnabić se sastala sa Manfredom Veberom:

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas u Briselu sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom, kojem je poručila da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije i da će Srbija nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU.

Na sastanku, na kojem je učestvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, premijerka Brnabić je naglasila da, uprkos brojnim izazovima na putu ka punopravnom članstvu u EU, Srbija nastavlja svoje unutrašnje reforme, jer one doprinose boljem životnom standardu i većem kvalitetu života svih građanki i građana Srbije, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijerka je navela da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovara naporima i rezultatima koje je Srbija postigla u pregovaračkom procesu, kao i iskazanoj političkoj volji.

U tom kontekstu, ukazala je Brnabić, veoma je važno da sve institucije i članice EU imaju konstruktivan pristup i da budu otvorene i spremne za prijem novih članica.

Kada je reč o regionu Zapadnog Balkana, Brnabić je poručila da Srbija ostaje opredeljena da dijalogom rešava sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima, ali je i konstatovala da najveći problem predstavlja gledanje u prošlost, revizija istorije i oživljavanje prevaziđenih ideologija u susedstvu.

Veber je predsednici Vlade Srbije i ministarki za evropske integracije poručio da je EPP grupacija izuzetno zainteresovana za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana, ali i naglasio da su na stanovištu da je neophodno meriti i ocenjivati pojedinačan napredak svakog od kandidata. Srbija je nesumnjivo prepoznata kao važan faktor stabilnosti, kao i konstruktivan partner EU po pitanjima koja su od značaja za celu EU. Posebno se osvrnuo na pozitivno i efikasno postavljanje Srbije tokom migrantske krize, saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i ekstremizma.

Veber je pozitivno ocenio ekonomski napredak Srbije i očiglednu političku volju za nastavkom reformi i evropskim integracijama, kao važnom instrumentu za poboljšanje perspektive građana i građanki Srbije, navedeno je u saopštenju.

Evropska narodna partija je najveća i najuticajnija evropska stranačka grupacija, koja okuplja hrišćansko demokratske i liberalno konzervativne stranke iz cele Evropske unije.

Povezani članci

POSP: Nastavak međustranačkog dijaloga prioritet Evropske unije

EWB

Treći sastanak lidera regiona u Albaniji 20. i 21. decembra

EWB

Vučić: Nemački zvaničnici su me obavestili da su tražili od Prištine da ukine takse

EWB