Brnabić se sastala sa premijerom Makedonije

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

TRST – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Trstu, gde boravi povodom učešća na Samitu o Zapadnom Balkanu, sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Sastanku, na kojem se razgovara o bilateralnoj i regionalnoj saradnji, prisustvuju i ministri inostranih poslova dve zemlje Ivica Dačić i Nikola Dimitrov.

Ovo je prvi susret nove premijerke Srbije i njenog makedonskog kolege.

Zaev je čestitao predsednici Vlade Srbije na imenovanju i naglasio spremnost Makedonije da sa Srbijom neguje dobre odnose, izrazivši želju da dve zemlje posebno rade na ekonomskom povezivanju.

Brnabić je predstavila uspeh koji je prethodna Vlada postigla u pokretanju ekonomskog rasta i veliki doprinos koji je dala u uspostavljanju regionalne stabilnosti.

Ona je istakla da je Srbija posvećena daljem ubrzanju ekonomskog rasta i izrazila nameru Srbije da sarađuje sa svim partnerima i zemljama koje su izrazile želju za saradnjom na ravnopravnim osnovama.

Ekonomska saradnja zemalja Zapadnog Balkana pozitivno će uticati na političku stabilnost u regionu, koja je osnova za svaki dalji rast i napredovanje celog regiona.

Premijerka je predstavila da mogućnosti za ekonomsko povezivanje zemalja vidi u digitalizaciji, osnaživanju IT sektora i jačanju start-ap i inovativne zjednice, što je ujedno snažna poruka za mlade, koji u tome vide svoju razvojnu šansu.

Brnabić je posebno istakla značaj povezivanja lokalnih samouprava i infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Predsednica srpske vlade sastala se prethodno sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc, a pre toga sa predstavnicima Svetske banke i Evropske investicione banke.

Samit o Zapadnom Balkanu održava se u okviru Berlinskog procesa.