fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Brnabić: Srbija će biti spremna za članstvo EU do 2020.

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

ČAČAK – Predsednicavlade Ana Brnabić izjavila je da će Srbija do 2020. godine biti spremna za ulazak u Evropsku uniju, dodajući da se nada da će Unija tada biti spremna da otvori vrata za nove članice.

Komentarišući izjavu predsednika EK Žan Klod Junkera da tokom ovog mandata Komisije neće biti novog proširenja, jer uslovi za prijem nisu ispunjeni, Brnabić je rekla da oko toga ne brine, jer je naš put ka EU – put na kome mi usvajamo određene standarde, društvene i ekonomske, i koji je važan zbog nas samih.

“Za mene je taj put jednako važan kao i sama destinacija”, podvukla je premijerka odgovarajući na pitanja novinara u Čačku.

Ona je istakla da će Srbija do 2020. godine biti spremna za ulazak u EU i da će učiniti sve da do tada zatvori sva poglavlja.

“Ne samo u smislu da je važno da mi čekiramo sve ono što EU od nas traži, već da smo stvarno implementirali reforme i postali društvo spremno da postane ravnopravan član EU i nadam se da će Unija onda biti spremna da otvori vrata za nove članove”, rekla je Brnabić.

Ali, ono što je važno, istakla je, jeste da će u tom trenutku reforme samom našsem društvu doneti mnogo toga dobrog – da imamo vladavinu prava, uslove poslovanja koji će omogućiti brži i dinamičniji rast privrede i još veći priliv investciija, jaču industriju, efikasnu javnu upravu, efikasnije sudstvo…

“To je ono što je naš interes i ono što mi je prvenstveno u fokusu. Neću gledati šta drugi rade i misle, vlada je tu da radi u interesu Srbije, a evropske integracije jesu u našem interesu”, podvukla je Brnabić.

Predsednica vlade je naznačila da su Zapadni Balkan, i posebno Srbija kao vodeća zemlja Zapadnog Balkana, jednako važni za EU, koliko je Unija važna za Srbiju i region.

“U tom smisliu ne brinem oko toga šta će se desiti kada mi budemo spremni da uđemo u EU”, zaključila je Brnabić.

Povezani članci

EU otvara dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom

EWB

Otvaranje novih poglavlja 11. ili 12. decembra

EWB

Koalicija prEUgovor: Nema napretka u vladavini prava, rat protiv mafije je predstava za javnost

EWB