fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Srbija ima principijelan stav po pitanju usklađivanja sa spoljnom politikom EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se Srbija pridružila svim deklaracijama EU koje se tiču osude kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da se nije pridružila onim deklaracijama koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji, prenosi N1. 

Ona je poručila da Srbija ima jasan i principijelan stav po pitanju usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, ali da ne veruje da uvođenje sankcija može doprineti rešavanju sukoba, jer smo i “sami pretrpeli ozbiljne sankcije”.

“Imamo poseban stav prema uvođenju sankcija jer smo sami pretrpeli ozbiljne sankcije i ne verujemo da će takva politika doprineti rešavanju sukoba već kazniti obične ljude”, izjavila je Ana Brnabić nakon sastanka sa novim austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Prema njenim rečima, Srbija će se truditi da se dodatno usklađuje sa spoljnom politikom EU kako se bude približavala članstvu, ali da “do tada moramo postepeno da se usklađujemo”. Ona je dodala da će Srbija učiniti sve da spreči da se nestabilnost sa istoka Evrope prelije na Zapadni Balkan.

Kancelar Nehamer izjavio je da je Srbija geostrateški i geopolitički važan partner Austrije i u vremenu bez presedana i invazije na Ukrajinu važno je poslati poruku da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU i Evropi.

“Tačno je da je briga velika jer Rusija ima veliki uticaj u ovom regionu, Kina ima interes da se pozicionira, a što se tiče bezbednosne politike, obaveza je i interes članice EU da kaže da nam je mesto zajedno, da pronađemo rešenja za probleme koje treba da prevazilazimo”, rekao je Nehamer.

Biber: Izgovor Brnabić u EU se drugačije tumači

Profesor sa Univerziteta u Gracu  Florijan Biber komentarisao je za televiju N1 izjavu premijerke Brnabić zašto se Srbija ne usklađuje sa sankcijama EU prema Rusiji i ocenio da je to jedan od izgovora koji se u EU tumači drugačije.

“Nije pitanje samo usklađivanja, već je pitanje vrednosti. Premijerka je rekla kao izgovor da je Srbija bila pod sankcijama, ali u EU se to tumači drugačije, da je to zbog dobrih odnosa sa Rusijom, a ne zbog iskustva sa sankcijama”, rekao je Biber.

On je ocenio da vlast u Srbiji pokušava da odlaže odluku o uvođenju sankcija Rusiji do izbora zakazanih za 3. april.

“Srpska vlada pokušava da ne zauzme jasan stav. Srbija će nastaviti sa tom politikom i posle izbora, ako se ne poveća pritisak Evropske unije”, rekao je Biber dodajući da je prilično jasno da će se u nekom trenutku povećati pritisak da Srbija podrži sankcije EU.

On je podsetio da je Srbija jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i da će to biti teško razumljivo posebno ukoliko se rat pogorša. Biber je objasnio da unutar EU ne postoji spremnost da se prave sankcije na ruski gas i da zato ne postoji pritisak na Srbiju da to uradi i dodao da to nije sada na dnevnom redu.

Povezani članci

Rot: Važno je da Zapadni Balkan ne bude zanemaren kao tema

EWB

Antonijević: Srbija ne poštuje rokove za izmenu ustava

EWB

Han: Rano je da se govori o formi obavezujućeg sporazuma…

EWB