fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Srbija lider na Balkanu u mirovnim misijama

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

PODGORICA – Srbija će na Samitu Američko-jadranske povelje, koji se održava danas u Podgorici, ponovo istaći svoju opredeljenost ka vojnoj neutralnosti i ukazati na činjenicu da je, i pored toga, jedan od lidera na Balkanu kada je reč o učešću u mirovnim misijama, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Srbija je sedma zemlja u Evropi i 45. na svetu po učešću u mirovnim misijama. I tu se vidi naša ozbiljnost i posvećenost mirovnim procesima u okviru Ujedinjenih nacija i Evropske unije”, izjavila je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je dodala da će na Samitu razgovarati i o migrantskoj krizi tokom koje je kroz Srbiju prošlo, kako je rekla, više od milion migranata.

“I tu se Srbija pokazala kao jedan od lidera i najotvorenija zemlja našeg regiona i EU, kada je reč o pomoći tim ljudima, a da ne zatvori svoje granice”, rekla je Brnabić.

Predsednica vlade je naglasila da je Srbija uspela i da, zajedničkim akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, zaštiti građane naše zemlje.

“Sprečili smo oko 22.000 ilegalnih migranata da uđu u Srbiju. Uspeli smo da zaštitimo našu zemlju i ponašali smo se odgovorno”, rekla je Brnabić.

Povezani članci

Evropski liberali pisali Varheljiju: Ne verujemo da će izbori u Srbiji biti fer i demokratski

EWB

Poljska inicirala neformalni dokument o proširenju na Zapadni Balkan

EWB

Novaković: Srbija će morati da odluči gde pripada

EWB SCREENING