fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Srbija nastavlja sa reformama

Dejvid Mekalister i Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Uprkos brojnim izazovima na putu ka punopravnom članstvu u EU, Srbija nastavlja svoje unutrašnje reforme, istakla je danas premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim Komiteta EP za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom.

“To činimo, ne samo da bismo pokazali posvećenost evropskom putu, već i zato što rezultati koje stvaramo doprinose poboljšanju životnog standarda i kvaliteta života svih građanki i građana Srbije”, istakla je Brnabić.

Brnabić je Mekalisteru prenela da zahvaljujući uspešnim ekonomskim i političkim reformama Srbija nastavlja sigurnim putem ka članstvu u zajednicu evropskih država.

Brnabić je sagovorniku kazala da ispunjavanje obaveza neophodnih za otvaranje pristupnih poglavlja, za Srbiju ne znači proces “štikliranja” stavki, već da je to usmerava našu zemlju ka bržem razvoju i društvu budućnosti.

Predsednica vlade je dodala da je važno da se kao društvo usaglasimo oko prioriteta i toga šta zajedno možemo i moramo da postignemo da bismo u Srbiju uveli u red uspešnih država.

Srbija će, istakla je, u narednom periodu nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU.

Brnabić je pozdravila pristup EU po kojem se vrednovanje napretka svake zemlje obavlja na osnovu individualnih zasluga i izrazila nadu da će države članice EU uvažiti te napore i odrediti vremenski okvir za njihovo pristupanje EU, odnosno da ostave otvorenu mogućnost pristupanja novih članica u narednom budžetskom periodu, saopštila je Pres služba Vlade Srbije.

Po dolasku u Beograd Mekalister se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali ni nakon to sastanka Mekalister nije davao izjave.

Posle sastanka sa premijerkom Brnabić, Mekalister će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a zatim će uslediti i sastanak sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Takođe je planiran i njegov sastanak sa predstavnicima opozicije, dok bi sutra trebalo da se sastane i sa predstavnicima civilnog društva.

Povezani članci

Mediji u Srbiji znatno pozitivnije o Kini i Rusiji nego o EU i SAD

EWB

Pismo poslanika EP vlastima u Srbiji: Potpuna zabrana Europrajda nije pravo rešenje

EWB

Amandmani na nacrt rezolucije EP o Srbiji: Vlasti da vrate zemlju na pravi put ka EU

EWB