fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Srbija uputila notu HR zbog strožih mera

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

PODGORICA – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Podgorici da je Vlada Srbije uputila notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji povodom odluke Zagreba da uvede strože mere kontrole uvoza poljoprivrednihh proizvoda.

Brnabić je rekla da Vlada Srbije razgovara i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi, kako bismo, kako je rekla, imali zajednički nastup prema ovom pitanju.

Ona je dodala da, kada neko povuče potez poput Hrvatske, onda ne može da se govori o ekonomskoj integraciji i saradnji.

To nisu stvari koje treba da se dešavaju u regionu, rekla je Brnabić.

“Srbija će pokazati još jednom da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorisati i uspećemo da zaštitimo i naše proizvođače i izvoznike”, poručila je Brnabić.

Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali neće ignorisati Hrvatske nove mere na srpske proizvode i uspeće da zaštiti naše proizvođače i izvoznike, poručila je premijerka, uz ocenu da Hrvatska time krši SSP.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara u Podgorici, rekla da na Samit Američko-jadranske povelje dolazi manje optimistična i lošije raspoložena nego kada je pre izvesnog vremena odlazila u Trst na Samit lidera Zapadnog Balkana.

Kako je istakla mere koje je uvela Hrvatska sigurno će biti tema koju će da pokrene na radnom delu sastanka, jer potez Zagreba, kako kaže, ne ide u prilog regionalne saradnje.

“Pričali smo pre mesec dana u Trstu i dve osnovne teme su bile infratrukturno povezivanje i ekonomska saradnja. Napravili smo regionalnu privrednu komoru, postoji toliko mnogo stvari u kojima sarađujemo i u kojima smo sarađivali”, podsetila je Brnabić.

Predsednica Vlade je konstatovala da je Srbija mnogo puta pokazala da je i tolerantna, i fleksibilna, i konstruktivna, ali da joj se čini da svake godine, otprilike u vreme proslave oružane akcije “Oluja” u Hrvatskoj, iz te zemlje stižu negativni signali.

Brnabić: Sa Plenkovićem o problemu taksi na voće

PODGORICA – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Podgorici da mere Hrvatske potpuno onemogućavaju izvoz iz Srbije i drugih zemalja u regionu, što je i prenela premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Ona je danas na marginama Samita američko-jadranske povelje u Podgorici razgovarala sa Plenkovićem i tu je, kako je rekla, bilo malo problema oko ekonomskih barijera koje se postavljaju.

“Pričali smo o tome i još ćemo razgovarati popodne. Čini mi se da on nije imao sve informacije, ali važno je da ministarstva piljoprivrede i privrede Srbije nastave razgovor direktno sa Hrvatskom da se ovo u što kraćem roku završi, jer ne ide u prilog regionalnoj saradnji i stabilnosti o kojoj pričamo sada već drugi put u mesec dana”, rekla je Brnabić.

Brnabić je ukazala da su kvote povećane 22 puta, i da bude još gore, te kvote se ne pirmenjuju po kamionu, već po biljnoj vrsti u kamionu, što potpuno onemogućava izvoz iz Srbije i drugih zemalja u regionu u Hrvatsku.

Govoreći o sastanku sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem, ona je rekla da će vlada koju vodi nastaviti da podržava i pomaže regionalnu stabilnost, saradnju i razmenu.

“Mnogo puta smo pokazali našu tolerantnost i nastavićemo sa tim. Zbog našeg ekonomskog razvoja su važni dobrosusedski odnosi”, rekla je Brnabić.

Povezani članci

Fabrici sa Stefanovićem o izbornim uslovima i poglavlju 24

EWB

Konrad: Berlinski proces služi evropskoj budućnosti regiona

EWB

Vučić i Tači se sastali u Beloj kući na poziv Grenela i O’Brajena

EWB