fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Politika

Brnabić: Srbija vojno neutralna, opredeljena za saradnju i mir

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Vlada Republike Srbije / Slobodan Miljević

PODGORICA – Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas, na Samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, da je Srbija vojno neutralna zemlja, opredeljena za saradnju sa svim partnerima, posvećena vrednostima UN kada je reč o očuvanju mira i saradnji u regionu.

Brnabić je, na radnom delu Samita, istakla da opredeljenje Srbije ostaje čvršća saradnja sa državama regiona, a ne izolacija.

Kada je reč o saradnji sa susedima, predsednica Vlade je rekla da je očuvanje regionalnog mira i stabilnosti veoma važno, jer bez njih nema ekonomskog oporavka i stabilnosti, a time ni dostizanja evropskih standarda i vrednosti.

Nastavak ekonomskih reformi, povećanje konkurentnosti, kao i zajednički infrastrukturni projekti naša su budućnost, rekla je Brnabić i poručila da će Srbija u vođenju svoje spoljne politike tome posvećivati najveću pažnju.

Brnabić je konstatovala da je očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti izazov za celu međunarodnu zajednicu i istakla da je Srbija u potpunosti posvećena vrednostima Ujedinjenih nacija kada je reč o očuvanju mira.

Ona je podsetila da srpske oružane snage od 2003. učestvuju u mirovnim operacijama širom sveta i da se u ovom trenutku 332 pripadnika Vojske Srbije nalazi na zadacima očuvanja mira i pomoći najugroženijima.

Srpski vojnici angažovani su u Kongu, Liberiji, Kipru, Libanu, Bliskom istoku, Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, a po broju angažovanih vojnika Srbija zauzima visoko sedmo mesto u Evropi, odnosno 45. u svetu, rekla je Brnabić.

Učešćem u operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije za očuvanje mira, Srbija potvrđuje da je privržena saradnji sa zemljama EU i institucijama Unije, poručila je ona.

Brnabić je ponovila da je Srbija vojno neutralna zemlla, ali odgovoran, predvidiv i pouzdan partner Alijanse i da u potpunosti poštuje opredeljenje suseda u vezi sa njihovim članstvom u NATO.

Govoreći o bezbednosti regiona, Brnabić se osvrnula na migrantsku krizu u čijem rešavanju, kako je rekla, Srbija daje aktivan i konstruktivan doprinos, zbog čega često dobija pohvale.

Srbija je pokazala da je spremna da preuzme svoj deo tereta i podeli odgovornost u suočavanju sa migrantskom krizom, rekla je Brnabić i dodala da u tome poseban doprinos imaju zajedničke snage Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova angažovane na obezbeđenju državne granice, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Povezani članci

Analitičari: U paketu sa regionom u EU, loše po Srbiju

EWB

Češka podržava put Srbije ka EU

EWB

Hojt Ji: Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno

EWB