fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić u debati s Konventom o EU: Vladavina prava je prioritet za Vladu

Premijerka Srbije Ana Brnabić tokom sastanka sa Nacionalnim konventom o EU; Foto: FoNet

BEOGRAD – Vladavina prava će biti jedan od tri prioriteta vlade koju vodim u tekućem mandatu, čini mi se da smo tako počeli mandat i imali dobar start u prvih 100 dana rada, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u onlajn debati sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji (NKEU), prenosi FoNet. 

Brnabić je poručila da u oblasti vladavine prava ne sme biti „svetih krava“, pa to ne bi trebalo da bude slučaj ni sa Savetom Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, dodajući da je Savet osnovan u vreme kada država nije imala nikakvu instituciju za borbu protiv korupcije, posle 2000. godine.

“Posle toga su usvojeni zakonI, formirane nove institucije, Agencija za borbu protiv korucpije, a situacija je takva da je time, na žalost, Savet izgubio svoju ulogu”, rekla je Brnabić i ocenila da je Savet relikt “onih” vremena, ali da njega ne sme niko da ukine.

Premijerka Srbije istakla je da kada postoji Agencija za borbu protiv korupcije, Savet “ne služi mnogo čemu” ali i da su članovi Saveta sami sebi dodelili doživotni mandat, iako to ne piše ni u jednoj odluci Vlade Srbije o Savetu za borbu protiv korupcije.

Efikasnost pravosuđa opterećuje i građane i privredu

Govoreći o temi pravosuđa, premijerka Srbije rekla je da su u parlament poslate inicijative za izmenu Ustava, ali da je i pored zelenog svetla Venecijanske komisije, resorna ministarka Maja Popović odlučila da sa prerdsednicom Društva sudija Srbije Snežanom Bjelogrlić nastavi dijalog na tu temu.

“Ono što je ogroman problem, efikasnost pravosuđa je ono što opterećuje i građane i privredu. Na predlog Visokog saveta sudstva, gledamo gde je potrebno zaposliti dodatne ljude u sudovima, navela je ona i podsetila da je do 9. aprila otvoren tender Delegacije EU za izradu jedinstvenog informacionog sistema za pravosuđe”, rekla je Brnabić i naglasila da je ministarka Popović navela da se planiraju izmene Zakona o parničnom postupku.

Kada je reč o borbi protiv koprucije, Brnabić je izjavila da bi do kraja februara trebalo da dobije rezultate rada četiri regionalna suda, odnosno odeljenja za suzbijanje korupcije i kriminala, koji su počeli da rade 1. marta 2018. godine.

Govoreći o izmenama Zakona o dostupnosti informacija, Brnabić je rekla da je zainteresovana da čuje koje su to primedbe organizacija civilnog društva na izmene Zakona o dostupnosti infomacijama od javnog značaja, dodajući da se dosta kasni sa usvajanjem tog i Zakona o zaštitniku građana.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović rekla je da je Programski savet NKEU posebno zainteresovan za izmene Zakona od dostupnosti infomacija, jer bez tog zakona ne mogu da rade.

Dragojlović je istakla da bi članice tog tela od premijerke volele da čuju šta su ključne prereke Vladi Srbije u ispunjavanju onih obaveza koje je sama navela u svom ekspozeu i koje su preuzete u ime svih građana u ostvarivanju cilja priključivanja Uniji.

Završen i usvojen Akcioni plan za primenu Medijske strategije

Kada je reč o medijima, premijerka Srbije Ana Branbić je podsetila da je završen i usvojen Akcioni plan za primenu Medijske strategije i osnovane dve radne grupe – za praćenje primene Medijske stratgeije i druga koja se bavi zaštitom i bezbednosti novinara.

Ona je istakla da se kao premijerka jednom mesečno sastaje sa članovima Radne grupe za zaštitnu i bezbednost novinara, a da bi ovog meseca sastanak trebalo da bude 26. februara.

Kao premijerka, dodala je ona, jednom mesečno se sastajem sa članovima Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, a ovog meseca bi trebalo da se vidimo 26. februara.

“Verujem da ćemo do tada imati dogovor o otvaranju SOS linije za sve novinare da prijave uvrede, pretnje, drugo da napravimo portal na kojoj će postojati svi podaci o toj problematici i treće da zajedno sa zaštitnikom građana napravimo jedinstvenu listu, a ne da imamo po dve ili tri”, rekla je Brnabić.

Povezani članci

Sastanak Danijelsona i Brnabić – EU ostaje spoljnopolitički prioritet

EWB

Saopštenje Radne grupe NKEU za Poglavlje 35: Kosovo povodom festivala “Mirëdita, dobar dan!”

EWB

Šabić i Fabrici o evrointegracijama Srbije i Akcionom planu za Poglavlje 23

EWB