fbpx
European Western Balkans
Region

Brnabić u Draču na sastanku predsednika vlada regiona

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovaće u subotu, 26. avgusta u Draču u Albaniji, na sastanku predsednika vlada regiona.

Predsednik albanske vlade Edi Rama biće domaćin sastanka na kojem će, pored predsednika vlada regiona učestvovati i predstavnici Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma (KIF), prve zajedničke institucije u regionu koju su osnovale privredne komore ovih zemalja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Učesnici će razgovarati o regionalnoj saradnji i mogućnostima olakšavanja prekograničnog kretanja robe, stvaranja efikasnog transporta, digitalnoj ekonomiji, trgovini i ulaganjima.

Skup će biti prilika da se ukaže na značaj regionalne stabilnosti i sprovođenja reformskih procesa, koji su ključni preduslovi za ekonomski oporavak, razvoj i dostizanje evropskih standarda celog regiona, navodi se u saopštenju.

Kako je ranije najavio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, boravak u Draču biće prilika za susret premijerke Brnabić sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Biće to prvi susret zvaničnika dve zemlje na premijerskom nivou od izbijanja političke i diplomatske krize između Srbije i Makedonije, te povlačenja srpskih diplomata na konsultacije u Beograd.

Sastanku u Draču će, pored lidera Zapadnog Balkana, prisustvovati i komesar EU za dobrosusedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler.

Povezani članci

Slovenija: Nerešena granična pitanja ključni izazov za Balkan

EWB

Biber: Zapadni Balkan bi mogao u EU u dva talasa

EWB

Plenković: Pejčinović Burić nova šefica hrvatske diplomatije

EWB