fbpx
European Western Balkans
Politika Vesti

Brnabić: U EU brže nego do sad

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Glavni strateški cilj Srbije je pristupanje Evropskoj uniji, stoji u ekspozeu koji je danas pred narodnim poslanicima u Skupštini Srbije pročitala mandatarka Ana Brnabić.

Ova rečenica, u sličnom ili istom obliku, stajala je u gotovo svim ekspozeima premijera od demokratskih promena 2000. godine.  Međutim, ono što Anu Brnabić razlikuje od prethodnih mandatara, bar u protekloj deceniji, jeste niz konkretnih koraka koje je navela da će Srbija u narednom periodu učiniti na putu ka EU. Mandatarka daje i konkretne rokove u kojima će neke stvari biti urađene.

“Do kraja ove godine nameravamo da predstavimo Evropskoj komisiji pregovaračke pozicije za sva poglavlja koja nemaju merila za otvaranje”, obećava Brnabić.

Dodaje i da će Vlada odmah uraditi reviziju Nacionalnog plana za usaglašavanje zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, koji određuje dinamiku usvajanja novih zakona i izmene postojećih u skladu sa standardima EU.

Brnabić je podsetila i na to da je EU najveći donator u Srbiji, kao i najvažniji trgovinski partner.

“Do sada je iz EU donirano preko 3 milijarde evra, sa oko 200 miliona evra godišnje. Do kraja 2021. godine očekuje se da Evropska unija obezbedi bespovratnu finansijsku pomoć Srbiji u iznosu od preko 1 milijarde evra”, piše u ekspozeu.

Naglašava i da je važno građane informisati o svim dobitima koje će imati ulaskom Srbije u EU.

“U cilju održavanja stabilne podrške evropskim integracijama, mi ćemo kao Vlada otvoreno i transparentno komunicirati sa građanima, jer imamo obavezu da im približimo šta naš zajednički put ka EU znači, šta oni mogu da očekuju i šta mogu da urade da taj put ubrzamo”, obećava mandatarka.

Pored Vlade, koja vodi ovaj proces, Brnabić na putu ka EU očekuje i pomoć civilnog društva i stručne javnosti.

“Stub tog dijaloga predstavlja Nacionalni konvent za Evropsku uniju, platforma koja okuplja preko 700 organizacija civilnog društva u radne grupe kroz koje nevladin sektor prati i učestvuje u pregovorima Srbije sa EU”, objašnjava buduća premijerka.

Poručuje i da Srbija članstvu teži zarad budućih generacija i poboljšanju života građana.

“Cilj Srbije nikako ne treba da bude puko članstvo i zadovoljstvo brojem otvorenih poglavlja na tom putu, već izgradnja moderne države”, zaključuje Ana Brnabić.

Povezani članci

Žiofre: EU snažno posvećena procesu evrointegracija regiona

EWB

Ji: Poruka Srbiji o dve stolice je bila savet, ne ultimatum

EWB

Pisonero: Komesar Varhelji nije rekao da vakcine neće stići pre maja

EWB