fbpx
European Western Balkans
Region

Brnabić u Podgorici na Samitu Američko-jadranske povelje

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

PODGORICA – Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je jutros u Podgoricu gde će učestvovati na samitu Američko-jadranske povelje (A5).

Brnabić će prvo imati bilateralni sastanak sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem s kojim će razgovarati o nastavku saradnje dve države, međusobnoj pomoći na putu ka članstvu u EU, kao i o jačanju ekonomskih veza izgradnjom infrastrukturnih projekata, pre svega u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

Jedna od zajedničkih tema mogla bi da bude i saradnja u oblasti turizma, informacionih tehnologija i poljoprivrede.

Na marginama Samita Američko-jadranske povelje, Brnabić bi trebalo da razgovara i sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majkom Pensom, kao i sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Učešće premijerke Srbije na radnom delu biće prilika da se razmotre pitanja od zajedničkog interesa, ali i da se razmeni mišljenje o tome kako dalje unaprediti regionalnu, evropsku i globalnu stabilnost.

Na sastanku Američko-jadranske povelje, pored premijerke Brnabić, učestvovaće i potpredsednik SAD Majk Pens, premijeri Albanije Edi Rama, Hrvatske Andrej Plenković, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Zoran Zaev, Slovenije Miro Cerar, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i kosovski predsednik Hašim Tači.

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu između SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), je program saradnje ustanovljen 2. maja 2003.

Njen osnovni cilj je jačanje regionalne bezbednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO.

Povelja sadrži 36 tačaka u kojima se preciziraju načela partnerstva, kao i opšti okviri demokratskih reformi, zaštite ljudskih prava, regionalne bezbednosti i novih američko-jadranskih odnosa, a ove godine njom predsedava Makedonija.

Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status posmatrača, od decembra 2008. godine, i nije njena članica zbog politike vojne neutralnosti.

Povezani članci

Gabrijel: Potrebno pružiti veću podršku Zapadnom Balkanu

EWB

Rama, Zaev i Vučić pozvaće Kosovo da se pridruži “mini Šengen” inicijativi 30. oktobra

EWB

Novinari na Zapadnom Balkanu suočeni sa političkim pritiscima

Emina Muminović