fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Ukoliko se od Srbije traži priznanje Kosova zarad EU, promeniti zvaničnu pregovaračku poziciju

Premijerka Srbije Ana Brnabić; Foto: FoNet

PRESPA – Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da ukoliko se od Srbije traži priznanje nezavisnosti Kosova zarad članstva u Evropskoj uniji, onda bi zvanična pregovaračka pozicija EU za Srbiju trebalo da bude promenjena, što bi možda bilo teško zbog pet država članica koje ne priznaju Kosovo, prenosi FoNet.

 „Čuli smo juče da Srbija ne bi trebalo da bude iznenađena što sve više ljudi iz EU naglašava da ona ne može postati članica Unije ako ne prizna nezavisnost Kosova, rekla je Brnabić na sesiji Prespanskog foruma za dijalog na Ohridu. Time se menjaju ciljevi“, rekla je Brnabić i naglasila da su takve izjave došle od hrvatskog predsednika Zorana Milanovića ili nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beogradu.

Prema njenim rečima, to je „drugačije od onoga što imamo u zvaničnoj pregovaračkoj poziciji EU za Srbiju“.

Ona je publici pokazala zvaničnu poziciju EU i poglavlje 35 koja govori o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, a Kosovo je označeno fusnotom. Objašnjavajući fusnotu, Brnabić je pročitala da se u dokumentu govori o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova “u skladu sa ovim pregovaračkim okvirima”, ali bez pominjanja priznanja.

„U dokumentu se pominje rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 koja govori da je Kosovo integralni deo Srbije, odnosno garantuje se teritorijalni integritet Srbije u međunarodno priznatim granicama. Nije da Srbija čuje nešto novo, ali nikad zvanično od bilo koga iz EU da će to biti zahtev da bi pristupila Uniji“,  rekla je Brnabić i naglasila da bi u tom slučaju pregovaračka pozicija EU morala biti promenjena.

Kako je istakla, to će biti teško zbog pet država članica koje ne priznaju Kosovo. Brnabić je ukazala na politiku duplih standarda, odnosno čak i licemerje pojedinih članica Unije i da je to u slučaju rata u Ukrajini sada vrlo jasno.

“Kada se kunemo, a Srbija se slaže sa tim, u teritorijalni integritet međunarodno priznatih država kao svetog mesta u međunarodnom pravu, integritet zemalja potput Srbije i Ukrajine, onda da se podsetimo 1999. godine i 2008. godine kada integritet Srbije nije bio važan brojnim zemljama koje danas čuvaju integritet Ukrajine svime što imaju“, predočila je Brnabić.

Povezani članci

Srbija šalje ambasadora u Siriju, novo neusklađivanje sa spoljnom politikom EU

FoNet

Pendarovski: Skoplje i Beograd imaju iste ciljeve i brige

EWB

Srbija bi do kraja juna mogla da otvori samo jedno ili nijedno poglavlje

EWB