fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Verujem u rešenje pre reakcije EK

Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay
Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay

PODGORICA – Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je danas uverenje da će se naći zajedničko rešenje u vezi novih mera hrvatske vlade i pre nego što reaguje Evropska komisija i ponovila da je taj potez Hrvatske kršenje SSP.

“Ovo nije mera koja podstiče regionalnu stabilnost i saradnju. Između Trsta i ovog skupa, na kojima smo razgovarali o regionalnoj stabilnosti, saradnji, pre svega ekonomskoj, uraditi ovako nešto, i to bez objašnjanja, svakako nije korektna mera“, kazala je ona u izjavi novinarima po završetku Samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici.

Brnabić, koja je danas, na marginama skupa, razgovarala o tome i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, kaže da je to šefu hrvatske vlade jasno.

Izrazila je uverenje da će, ako se ne pronađe rešenje u razgovoru sa Hrvatskom, zasigurno reagovati Evropska komisija, jer je ovo, kako kaže, bez daljnjeg mera koja nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

“Ne bih govorila o tome šta će biti ako Komisija ne nađe rešenje. Ovo je jasan prekršaj SSP. Verujem da ćemo naći zajedničko rešenje i pre nego što reaguje Evropska komisija“, podvukla je Brnabić.

Kazala je da je zamolila da se hrvatski ministar poljoprivrede čuje što pre, a nada se još danas ili sutra, sa svojim srpskim kolegom i kolegama u zemljama regiona, koji su pogođeni tim potezom Hrvatske.

“Nadam se brzom rešenju“, istakla je Brnabić dodajući da bi bilo jako loše da su samo povećani za 22 puta carinski nameti za uvoz voća i povrća.

“Nije se samo to desilo, već 22 puta po biljnoj vrsti, što dodatno uvećava trošak. Naše ministarstvo poljoprivrede i trgovine uputilo je resornim ministarstvima Hrvatske pisma“, ukazala je ona.

Povezani članci

Nova odlaganja međupartijskog dijaloga, početak tek u drugoj polovini marta?

EWB

Fabrici: Budžet za 2019. usvojen bez prostora za učešće opozicije

EWB

Predstavnici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope danas u Beogradu

EWB