fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Vlada dobila odobrenje Venecijanske komisije za promenu Ustava

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Vlada dobila odobrenje Venecijanske komisije za predložene amandmane za promenu Ustava i da je 3. decembra prošle godine usvojila inicijativu za promene u oblasti pravosuđa, prenosi N1.

„Ovo je jedan od osnovnih zahteva u oblasti vladavine prava na putu evropskih integracija ali mi to ne radimo samo zbog integracije već zato što verujemo u reforme i da građani i privreda mogu da se oslone na to da će pravda za sve biti ista i dostignuta u razumnom roku“, rekla je Ana Brnabić.

U Skupštini Srbije održava se sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo kojoj prisustvuju i članovi Vlade, a time je započet i proces promene Ustava Srbije u delu koji se odnosi na izbor sudija.

Premijerka Srbije dodala je da je Vlada upućivanjem predloga Skupštini uradila svoj posao nakon 18 meseci javne rasprave.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je promene Ustava i njegovo proglašenje jedan od najvažnijih postupaka koji je u nadležnosti parlamenta.

On je objasnio da je ovo tek početak predviđene procedure.

„Kad Odbor za ustavna pitanja utvrdi da je predlog podnet, onda se saziva posebna sednica Skupštine koja razmatra taj predlog. Nakon rasprave odlučuje se dvotrećinskom većinom i skupština može da usvoji ili ne predlog, ali ne može da ga menja“, rekao je Dačić.

On je istakao da se izmene odnose samo na pravosuđe, i još jednom negirao da vladajuća većina pokušava da promeni i ustavnu preambulu o Kosovu.

Ministarka pravde Maja Popović detaljno je objasnila kako bi ubuduće trebalo da se biraju članovi Viskog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, sudije koje se biraju prvi put, a navela je da bi Vrhovni kasacioni sud trebalo da se preimenuje u Vrhovni sud Srbije.

Povezani članci

Han: Srbija da bude vodeća snaga u regionu

EWB

SzS i PSG otkazuju skupove zbog koronavirusa; Dveri traže odlaganje izbornog procesa zbog neregularnosti

EWB

Ministar spoljnih poslova Slovačke Lajčak biće izaslanik EU za Zapadni Balkan?

EWB