fbpx
European Western Balkans
Politika

Broj otvorenih poglavlja zavisiće od izveštaja EK o vladavini prava

Evropska komisija; Foto: EU

BRISEL – Na međuvladinoj konferenciji 10. decembra u Briselu Srbija će otvoriti nova pregovaračka poglavlja, ali njihov tačan broj zavisiće od izveštaja o vladavini prava koji će Evropska komisija dostaviti zemljama članicama početkom novembra.

Kako prenosi RTS, predsedavajuća članica EU, Austrija, planirala je da u oktobru na međuvladinoj konferenciji sa Srbijom otvori poglavlje 9 – o finansijskim uslugama, ali se od toga odustalo jer je više zemalja članica tražilo da se upozna sa pomenutim izveštajem.

Trenutno je pet pregovaračkih poglavlja u proceduri, a planira se, da pored devetog, budu objavljena baš dva – poglavlje 17, o ekonomskoj i monetarnoj politici i poglavlje 18, o statistici.

Tempo reformi koje Srbija sprovodi nije se ubrzao kao znak želje da se iskoristi okvirni datum pristupanja dat u ovogodišnjoj Strategiji proširenja – 2025. Jedan od problema jesu i suviše ambiciozno postavljeni rokovi za sprovođenje reformi vezanih za poglavlja 23 i 24.

S druge strane, neke države članice su u međuvremenu postavile dodatne uslove, što čini ovaj datum još manje verovatnim.

Ukoliko nastavi da otvara poglavlja ovim tempom – 4 godišnje – samo za otvaranje preostalih 20 biće potrebno pet godina, podseća RTS. Za ulazak u EU do 2025. biće potrebno da sva poglavlja budu zatvorena u tom periodu.

Povezani članci

Bilčik: Primena dogovora sa međustranačkog dijaloga ključna

EWB

Nacionalni konvent: Državni vrh da donese odluku o pridruživanju sankcijama EU Rusiji

EWB

Nova vlada će imati 18 ministarstava, dva su nova

EWB