fbpx
European Western Balkans
Društvo Некатегоризовано

Broj preminulih od COVID-19 u Srbiji višestruko veći? Radovanović: 2. jula 52 smrtna slučaja

Foto: covid19.rs

BEOGRAD – Mnogo je više pozitivnih na koronu svakog dana, zna se i da je broj umrlih i broj obolelih višestruko umanjen i da ima mnogo “muvanja”, poručio je epidemiolog Zoran Radovanović, ocenjujući to kao “moralni pad” njegovih kolega epidemiologa, prenosi Nova.rs.

Radovanović ističe da postoje jasni i određeni kriterijumi koji se u Srbiji krše, pa tako navodi da se 2. jula broj koji je zvanično objavljen nije podudarao sa stvarnim brojem umrlih toga dana od posledica koronavirusa.

“Ako bih ja vama rekao da je 2. jula bilo zvanično šestoro umrlih u Srbiji, a da je stvarni broj bio 52 onda ćete me pitati kako ja to znam i onda moram da otkrijem identitet kolege sa Infektivne klinike koji se osam sati borio sa više umrlih, i zna koliko je u drugim bolnicama”, rekao je Radovanović na tribini “Naučna stručnost i javne politike: Između autoriteta i zloupotrebe” u Dorćol placu.

Prema njegovim rečima, svakog dana ima i više pozitivnih od 300 koliko se objavljuje, a da u tih sedam do devet hiljada testiranih treba uključiti ne samo PCR, već i serološke testove.

Urednik BIRN-a: Građani Srbije mesec dana dobijali lažne podatke

U Srpskoj javnosti nekoliko dana nakon održanih parlamentarnih izbora odjeknuo je članak sa podacima zvaničnog državnog informacionog sistema do kojih je došla Balkanska mreža istraživačkog novinarstva – BIRN, prema kojima je broj umrlih i zaraženih u Srbiji od koronavirusa višestruko veći nego što pokazuju javno saopšteni podaci.

BIRN je tom prilikom naveo i da je broj novozaraženih u nedelji pre održavanja parlamentarnih izbora bio nekoliko puta veći nego što je saopštavano, iz čega je deo javnosti izvukao zaključak da su zvanični podaci prikrivani kako bi izbori, uz poželjno što veću izlaznost, mogli da se održe 21. juna.

Na pitanje o nalazima objavljenim u tekstu BIRN-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao “da je sasvim siguran” da podaci o većem broju preminulih nisu tačni i da je o tome razgovarao sa ljudima iz Instituta “Batut”.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” osudio je navode koji dovode u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posledica COVID-19.

U saopštenju izdatom tek u četvrtak 2. jula, iz Batuta su naveli da “demantuju informacije” koje se “senzacionalistički plasiraju u javnosti” i za koje se tvrdi da nisu tačne. Vučić je rekao i da više o toj temi pitaju “članove Kriznog štaba”.

Urednik BIRN-a Milorad Ivanović gostujući u emisiji Utisak nedelje upitao je Krizni štab da objasni kako se od broja 38 umrlih od koronavirusa koje je pokazao Informacioni sistem “Batuta” došlo do broja 6, koliko je Krizni štab objavio na konferenciji za novinare.

“Da bi epidemiolozi donosili prave odluke trebalo bi da imaju i prave baze podataka”, rekao je Ivanović prikazujući grafikon napravljen na osnovu baze Informacionog sistema i zvaničnih podataka.

Ivanović je objasnio da su podaci koje je saopštavala vlada do 4. aprila bili identični sa onima u Informacionom sistemu, dok od 4. aprila dolazi do naglog skoka i razlike u saopštavanim podacima.

“Kriva dostiže vrhunac 12. i 13. aprila kad imamo 23 mrtva od kovida, a nama se zvanično kaže 6”, rekao je Ivanović, navodeći da to piše u bazi kojoj su pristup imali svi članovi Kriznog štaba i ministar zdravlja.

On je naveo da Informacioni sistem Batuta 13. aprila objavljuje da je umrlo 38 osoba, a tog dana javnosti je objavljeno svega šest smrtnih slučaja.

On je istakao da ono što grafik pokazuje je da su građani Srbije od mesec dana dobijali lažne podatke na osnovu kojih su pravljene neke epidemiološke mere.

“Mi samo tražimo objašnjenje zašto je to urađeno i da da nam Krizni štab objasni kako se od broja 38 dolazi do broja 6”, zaključio je Ivanović.

 

Povezani članci

Diskusija NKEU: Vlast u Srbiji se ogrešila o EU tokom COVID-19 pandemije

EWB

CIVICUS: Srbija na listi država u kojima su ozbiljno ugrožene građanske slobode

EWB

„Godinu dana od Strategije za Zapadni Balkan: Može li Srbija u EU 2025?“

EWB