fbpx
European Western Balkans
Društvo

Broj zahteva za nemačkim radnim vizama udvostručen u 2018.

Nemačka zastava; Foto: Pixabay

BERLIN – Nemačka konzularna predstavništva u zemljama Zapadnog Balkana nisu u stanju da obrade zahteve za radnim vizama čiji broj se u prvoj polovini ove godine udvostručio.

Prema pisanju nemačkog Špigla, u prvoj polovini 2018. godine, u šest zemalja Zapadnog Balkana podneta su 52.000 zahteva za radnim vizama što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2015. godine.

“Broj zahteva za vizama uveliko je nadmašio kapacitete naših konzularnih predstavništava što je urodilo rastućim brojem pritužbi predstavnika privrede, politike i civilnog društva”, piše u internom dokumentu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova u koji je nemački list imao uvid, prenosi Hina.

U dokumentu se navodi da je izdavanje viza u inostranstvu ključni instrument kontrole useljavanja od kojeg ne žele da odstupe.

Nemačka je 2016. Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju proglasila bezbednim zemljama čime su izgledi za sticanje prava na azil za građane ovih zemalja u Nemačkoj smanjeni na najmanju moguću meru.

Najviše radnih viza dosad je izdato za sektore građevinarstva, gastronomije i nege osoba.

Povezani članci

BCBP: Dve trećine građana smatra da političari ne rade u interesu građana

EWB

Beogradski bezbednosni forum 2019: Ima li nade za pravdu u podeljenom svetu?

EWB

Evropski pokret: Srbija zapostavlja gotovo sve evropske vrednosti, zahtevamo sankcionisanje nasilnika

EWB