fbpx
European Western Balkans
Evropa

Brojni sastanci za vreme predsedavanja Austrije EU

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

BEČ – Austrija za vreme predsedavanja EU, u drugoj polovini iduće godine, planira da održi brojne neformalne sastanke Unije.

Većina sastanaka biće održana u Beču, ali su planirane konferencije i u Lincu, Alpbahu, Gracu, proizilazi iz planiranog kalendara koji je predat Briselu.

Taj kalendar je prvi nacrt planiranih događaja, koji je podložan promenama, pre svega oko termina, jer oni još nisu potvrđeni.

Jedino je fiksno da će neformalni Samit šefova država o vlada EU biti održan 20.septembra u Beču.

Taj Samit biće, kako je najavljeno, u znaku unutrašnje bezbednosti i već je dogovoren sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom.

Takođe, nesporni su neformalni saveti ministara koji će biti održani u Beču, a tako Savet ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova 5.i 6.jula, o zapošljavanju, socijalnoj politici, zdravstvu i zaštiti potrošača 19. i 20. jula, kao i neformalni sastanak ministara finansija 7. i 8.septembra.

Tek treba da se potvrdi planirani Savet ministara za zaštitu konkurentnosti, kao i šefova diplomatija, koji je predviđen krajem avgusta, te i sastanak ministara finansija EU i država ASEAN-a.

Isto tako dogovor još nije postignut oko Saveta ministara odbrane, te i neformalnih saveta o zdravstvu, omladinui, trgovini, ravnopravnosti o porodici.

Izvan glavnog grada planirano je da se 18.i 19.septembra održi neformalni Savet o energetici u Lincu.

U Alpbahu bi trebalo da se održi trodnevni sastanak ministara poljoprivrede, a u Gracu sastanak ministara saobraćaja I zaštite životne sredine.

Pored ovih sastanaka na tlu Austrije biće održani i uobičajeni neformalni sastanci EU koji se održavaju u Briselu i Luksemburgu, te I plenarno zasedanje Evropskog parlamenta, kao i redovan Savet EU.

Povezani članci

Bledski strateški forum 4. i 5. septembra

EWB

Euraktiv: U Briselu oko 35 000 lobista, EU usvaja model SAD

EWB

Nemački Zeleni izabrali vodeće kandidate na evropskim izborima

EWB