fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

[BSC] Autoritarizam kao uzrok rata i dužnost da se odupremo

BEOGRAD – Beogradska bezbednosna konferencija (BSC), najveća konferencija o spoljnoj politici i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, održaće se 27. i 28. oktobra 2022. godine u hotelu Hajat u Beogradu, u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), pod nazivom “Autoritarizam kao uzrok rata i dužnost da se odupremo”.

Očekuje se da se tokom dvodnevne konferencije pokrene dinamična diskusija o kompleksnim izazovima sa kojima se Evropa i svet u ovom trenutku suočavaju, kao što su rat u Ukrajini, budućnost EU, borba za demokratiju, sajber bezbednost, energetska zavisnost, borba protiv organizovanog kriminala i dezinformacija.

Učesnicima ovogodišnje konferencije će se obratiti ovogodišnji laureati Nobelove nagrade za mir – Uladzimir Vialičkin, predstavnik Centra za ljudska prava Viasna iz Belorusije i Anastasia Garina, izvršna direktorka organizacije Memorial iz Rusije. Značaj hrabrih pojedinaca i organizacija civilnog društva u borbi protiv autoritarizma je prepoznao i Nobelov komitet koji je saopštio da ovogodišnji laureati Nobelove nagrade za mir predstavljaju civilna društva u svojim zemljama i pokazuju njihov značaj za mir i demokratiju. Vrednosti za koje se ove organizacije bore su vrednosti za koje se zalaže i organizacioni tim Beogradske bezbednosne konferencije i diskusijama želimo da istaknemo njihov značaj za svet u kome danas živimo.

Beogradska bezbednosna konferencija pruža prostor za hrabro razmišljanje i iskren dijalog sa evropskim i balkanskim liderima, istraživačima i zagovornicima javnih politika, akademicima, aktivistima, diplomatama, sadašnjim i bivšim političarima. Tokom šesnaest panel diskusija BSC će u Beogradu okupiti preko 80 panelista iz preko 20 država širom sveta.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre otvoriće panel posvećen uticaju rata u Ukrajini na politiku proširenja EU. Moderator panela Proširenje EU u novim geopolitičkim okolnostima: kako iskoristiti novi podsticaj? biće Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike i izvršni urednik portala European Western Balkans. Diskusija će se fokusirati na značaj Zapadnog Balkana za evropsku bezbednost u svetlu novih bezbednosnih izazova, kao i na političku volju država članica EU da iskoriste novi impuls u politici proširenja i ubrzaju proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana.

Da li će nove geopolitičke okolnosti zaista ubrzati proširenje EU na Zapadni Balkan? Šta treba učiniti da ovaj proces bude efikasniji i uspešniji? Na ova i druga aktuelna pitanja odgovaraće Luka Šterić, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike, kao i koordinatorka Evropske politike susedstva i proširenja u holandskom Ministarstvu spoljnih poslova Ivet Sepeši i poslanik u Evropskom parlamentu iz redova liberala Klemen Grošelj.

Tokom prvog dana biće reči i o autoritarizmu u EU i na Zapadnom Balkanu i izazovima koji on predstavlja za demokratiju. Diskusiju tokom panela Neliberalni izazov EU: Autoritarizam kod kuće i u dvorišu vodiće novinarka Una Hajdari, koja će sa svojim sagovornicima razgovarati o neliberalnim političkim sistemima u Evropi, njihovoj budućnosti, kao i njhovom značaju za građane i politiku proširenja. Učesnici panela biće Milica Delević, direktorka za konkurentnost, upravljanje i politička pitanja u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Nataša Kazačkine, šefica tima za unutrašnju politiku EU za Program za Evropu i Evroaziju Fondacije za otvoreno društvo, Selim Koru, saradnik Instituta za spoljnu politiku i Zuzana Selenji, direktorka Liderske akademije Instituta za demokratiju CEU.

Drugi dan konferencije ponudiće osvrt na mnoga relevantna bezbednosna pitanja, kao što su borba protiv dezinformacija, sajber bezbednost, organizovani kriminal i odnos Srbije i Kosova.

Još jedna važna tema o kojoj će se govoriti tokom drugog dana jeste položaj branitelja ljudskih prava, kome je posvećen panel Ljudska dimenzija bezbednosti na Zapadnom Balkanu – Postoji li zaštita za branitelje ljudskih prava? O uznemiravanju, pretnjama i zastrašivanju sa kojima se suočavaju branitelji ljudskih prava na Balkanu razgovaraće učesnici panela koji moderira Jovana Spremo iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Na konferenciji će između ostalih govoriti i Jovana Marović, potpredsednica Vlade Crne Gore za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova, Besnik Bislimi, zamenik premijera Kosova, Odeta Barbuluši, savetnica premijera Albanije, poslanica u Evropskom parlamentu Katalin Čeh, Nils Muižnieks, regionalni direktor za Evropu Amnesty International, Nikola Dimitrov, bivši minister spoljnih poslova Severne Makedonije.

Kompletnu agendu konferencije sa spiskom potvrđenih panelista možete pogledati ovde.

Povezani članci

Kukan o napretku Srbije: Brže u otvaranje poglavlja, ali bez prečice

EWB

Ilindenska Makedonija najmanje prihvatljivo rešenje za Atinu

EWB

[BSF] Promena granica: Rešenje problema ili ćorsokak?

EWB