fbpx
European Western Balkans
Politika

[BSF] Berlinski proces pravi put za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Beogradski bezbednosni forum; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Jedna stvar oko koje su se govornici na panelu sedmog Beogradskog bezbednosnog foruma složili jeste da je Berlinski proces itekako stvaran, da pomaže regionalnoj saradnji i da je to pravi put za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Berlinski proces pomogao je zemljama zapadnog Balkana da bolje sarađuju, ali on nije zamena za Evropske integracije, rekao je dans izaslanik za Jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, Kristijan Helbah.

“Ono što mogu da kažem jasno je da Berlinski proces nije zamena za evrointegracije”, rekao je Helbah. On je naglasio da stoje uz Evropsku uniju od početka, a da je neohodno da članice naprave više napora da se podrži region i postigne transfomaija.

Prema njegovim rečima, za krajnji cilj prosperiteta, bezbednosti i pravednosti u zemljama Zapadnog Balkana neophodni su uslovi.

Osnivanje Istraživačkog fonda Zapadnog Balkana omogući će regionu da ostane kompetentan i da postigne korak napred u istraživanju i razvoju, što je, kako kaže Helbah, ključno.

Direktor Generalnog direktorata Evropske unije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson rekao je da je “Berlinski proces realan” i da je Zapadni Balkan bio na horizontu i pre nego što je sam proces počeo.

On naglašava da je ekonomski cilj stvaranje zajedničkog tržišta unutar koga bi se nalazilo od 18 do 20 miliona ljudi, što bi obezbedilo rast i prosperitet. Pre toga, kako kaže Danijelson, neophodno je pomirenje, pohvalivši redovnije i konkretnije sastanke lidera u regionu.

Da bi uspostavljanje zajedničkog tržišta uspelo, Danijelson kaže da se moraju rešiti problemi, uspostaviti vladavina prava i izboriti protiv korupcije.

“Strukturu bi trebalo definisati jasnim i opipljivim ciljevima”, rekla je izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, Hedvig Morvai. Ona dodaje da je neophodna komunikacija sa građanima.

Građansko društvo može da podrži proces evrointegracije svojom ekspertizom, jer je fleksibilno u saradnji, a može i mobilisati dodatnu podršku, rekla je Morvai.

Bitno je, kako kaže, naći nešto što će motivisati i građane a ne samo politički vrh, kako bi se u proces evrointegracije unela nova energija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odgovorio je na pitanje o tolearnciji porasta autoritarnosti u EU rekavši da je to globalni fenomen, a da bi bilo najbolje da demokratija rezultira time da je temelj za stabilne odnose u regionu.

Dačić je istakao da ne veruje da je ovaj region previše izuzetan da bi EU zbog nas pravila izuzetke i da bi ponekad zažmurila, ali je sa druge strane dodao da mi imamo primedbe da EU više žmuri kada treba da reaguje u interesu Srbije.

“Čini nam se da EU na jedno oko gleda zemlje članice, a na drugo zemlje kandidate i da je članicama mnogo više dozvoljeno nego onima koje nisu”, rekao je Dačić.

Ministar je na kraju poručio da mu je drago što je Sonja Liht pokrenula bezbednosne dijaloge kao što je Beogradski bezbednosni forum, jer je Beogradu potrebna veća međunarodna promocija.

Povezani članci

Kukan: Izveštaj Komisije pozitivan pristisak za brži napredak Srbije

EWB

Savez za Srbiju za odlaganje izbora uz posredovanje EU

EWB

Vlada reorganizuje pregovarački tim – formira se Koordinacija za vođenje pregovora?

EWB