fbpx
European Western Balkans
Politika

[BSF] Biber: Ako svi uđu zajedno u EU neće biti blokiranja

Florijan Biber; Foto: Tanjug / Zoran Zestić

BEOGRAD – Bilo bi najbolje kao bi sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno ušle u Evropsku uniju, smatra profesor Florijan Biber i taj svoj stav obrazlaže u uverenju da tako nijedna zemlja ne bi neku drugu blokirala ka cslanstvu koristeći kao razlog bilateralne nesuglasice.

Biber, koji je profesor Centra za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gracu učestvuje na Beogradskom bezbednosnom forumu, a za Tanjug kaže da bi bilo idelano da što veći broj zemalja uđe zajedno, jer, ističe, to olakšava proceš, budući da je za svako članstvo potrebno da ga ratifikuju sve zemlje članice, što je, konstatuje, dug proces.

Upitan konkretno da li je realno da Srbija i Crna Gora uđu istrovremeno u EU, a o čemu se u više navrata govorilo, Biber je rekao da bi to ukoliko bi se dogodilo motivisalo druge zemlje kanidadate da ubrzaju proces integracija.

“To može da bude Albanija na primer i to bi mogla da bude Makedonija, ako bi bila u stanju da reši spor sa Grčkom. To bi bio jako dobar signal. Ako zemlje uđu u EU zajedno, onda ne mogu da koriste bilateralne sukobe i da sprečavaju drugu zemlju da postane članica. To smo videli na primeru Italije u odnosu na Sloveniju, Slovenije prema Hrvatskoj, pa onda Hrvatske prema Srbiji…”, navodio je Biber.

Kako kaže, uverenje je da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale u procesu evrointegracija, ali ukazuje da je to uglavnom u formalnom smislu, a da suštinske pitanja poput vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije nisu dovoljno “učvršćena”.

“To mora da se reši pre članstva”, smatra Biber te dodaje da je potrebno, kad je reč o Srbiji, i da se reši pitanje Kosova.

“Imamo izjave o unutrašnjem dijalogu u Srbiji, ali na kraju krajeva treba naći neki konačni dugoročni dogovor sa Kosovom da bi Srbija mogla da postane članica EU”, rekao je Biber.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji u regionu, on je vidi kao prilično stabilnu, a kao glavni problem navodi bilateralne odnose koji su “ponekad loši”.

“Na početku godine neki analitičari su čak rekli da postoji opasnost od rata, ja u to ne verujem. To, međutim, može da ugrozi bezbednosnu situaciju”, primetio je Biber.

Povezani članci

Brnabić: Pridruživanje EU je maraton

EWB

Dačić: Početak razgovora stranaka koje ne prihvataju posredovanje EU 26. aprila

EWB

BIRODI: REM ne meri zastupljenost Vučića, mediji i dalje bez balansa

EWB