fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

[BSF] Brnabić, Gotemiler : Odlična saradnja Srbije i NATO

Roza Gotemiler i Ana Brnabić govore o saradnji Srbije i NATO na sedmom Beogradskom bezbednosnom forumu; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić kaže da nema uspešne evropske integracije i održivog ekonomskog razvoja bez regionalne stabilnosti, te navodi da je u prethodnom peridou Srbija slala dobre signale da je otvorena i fleksibilna, kao i da je saradnja sa NATO na visokom nivou.

I Evropska unija je u to uložila kroz Berlinski proces, a Srbija jeste izvor stabilnosti u regionu, reklaje Brnabić na Beograskom bezbednosnom forumu u okviru teme o doprinosu partnerstva NATO – Srbija bezbednsoti Zapadnog Balkana.

U tom je smilu navela tri stuba stabilnosti.

Reč je o povezivanju infrasturkturnih projekata, poput puta Niš – Priština – Tirana i gasne konekcije s Bugarskom. Drugi stub je ekonomska agenda i treći Kancelarija za mlade.

Kako je primetila, Srbija jeste najveća zemlja regiona, ali je i malo tržište, zbog čega, kako kaže, ako imamo bilo kakvu nestabilnost, i sa svim ulaganjima i ekonomskim rezultatima, bićemo smatrana za nestabilnu i nećemo moći da uživamo u uspehu.

U tom je smislu, kako kaze, Srbija slala dobre signale da je otvorena fleksibilna, te da je stabilnost od ključnog značaja, čemu, dodala je značajno doprinosi i EU koja je u to uložila kroz Berlinski proces.

Ona je, takođe, na Beograskom bezbednosnom forumu dana rekla je u Podgorici razgovarala s američkim potpredsednikom Majkom Pensom i da mu je prenela da mi razumemo da žemje u reginu žele da uđu u NATO, jednako kako očekujemo da te zemlje i NATO razumeju našu nameru da ostanemo vojno neutralni.

Ipak, dodala je, imamo odličnu saradnju s NATO preko programa IPAP i PFP, gde imamo mnogo zajedničkih aktivnosti.

Kako je rekla, treba da govorimo o činjenicama, a to je da Srbija pokazuje da je stvarno netralna i to kroz aktivnosti, gde je recimo 2016. učestvovala u 16 multinacinalnih vežbi, do toga 9 bilatelano sa SAD, dve sa Rusijom, dve sa zemljama regiona…

Ove je godine, dodala je, bilo 13 vojnih aktivnosti sa NATO ili njenim članicama, sedam sa SAD, dve s Rusijom.

“Te brojke pokazuju da smo posvećeni svim stranama i da nismo bliski samo sa Rusijom, te da je to samo stvar percepcije, a ne činjenica”, poručila je Brnabić na panelu posvećenom doprinosu parntenrstva NATO i srbije bezbednsoti Zapadnog Balkana, gde joj je sagovornica bila zamenica generealnog sekretara vojne alijanse Rouz Gotemaler.

Srbija je, dodala je premijerka, prva u regionu, sedma u Evropi u pogledu učešća u UN i EU mirovnim misijama, i 3.044 pripadnika nase vojske učestvovala su u njima, čime se, poručila je, ponosimo.

Na panelu su Brnabić i zamenica generalnog sekrfetara NATO Rouz Gotameler razmenile mišljenja na ovu temu, a razgovor je vodila Maja Piščević iz East West Instituta iz Njujorka.

Gotemiler: Vojna neutralnost Srbije nije prepreka saradnji

Rouz Gotemeler, zamenica generalnog sekretara NATO ponovila je danas u Beogradu stav Alijanse da prihvata opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, da u tome ne vidi ništa sporno i da to nije prepreka razvoju saradnje sa Srbijom u brojnim oblastima.

“Svaka zemlja ima pravo sama da bira. I sa drugim vojno neutralnim zemljama imamo odličnu saradnju, kao što je na primer Finska. Treba da gledamo kako da proširimo saradnju koju imamo kao partneri”, rekla je Gotelemer na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma na kojem je učestovala zajedno sa premijerkom Anom Brnabić.

Kako je dodala, pored vojne saradnje u okviru Programa za mir i IPAP-a ima još dosta drugih oblasti u kojima se dve strane mogu sarađivati i posebno istakla program Nauka za mir.

Ona je podsetila da dobru saradnju predsednika Srbije i šefa NATO Jensa Stoltenberga, navodehi da se njihov susret očekuje u novembru.

Takođe, pozdravila je poruke koje je iznela premijerka na panelu, posebno u vezi sa ekonomijom, jer je to, kako kaže, ono što vodi Srbiju napred.

“Veoma je dobro da imamo priliku da zajedno održavamo vojne vežbe i druge aktivnosti , ali ima i drugih načina za razvoj odnosa, pri čemu bi bilo uzeto u obzir šta su inetersi Srbije, a to je na primer sajber bezbednost”, navela je zvaničnica NATO.

Upitana da se osvrne na činjenicu da je zbog vazdušnih udara NATO najveći broj stanovniak Srbije protiv članstva zemlje u NATO, ona je rekla da deli stav generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da “pamtimo prošlost, a gledamo u budućnost”.

Takođe je kao veoma važnu istakla njegovu raniju izjavu da žali zbog civilnih žrtava.

Prema njenim rečima, za NATO je ključni izazov opasnost koju predstavlja terorizam.

NATO, kako kaže, nastoji da se sa tim problemom uhvati u koštac između ostalog i tako što pomaže zemljama poput Avganistana i Iraka da savaldaju ekstremističke snage.

“I Srbija zajedno sa nama učestvuje u obuci iračkih snaga. Ipak, ključni element borbe protiv terorizma jeste da se pobedi ISIS. To je nešto što je pretnja i za Balkan”, kaže Gotemeler.

Drugi ključni izazov za zemlje Balkana i njihove vlade, uključujući i srpsku, jeste korupcija.

Korupcija direktno podriva sposobnost zemlje da bude ekonomski stabilna, najveći je problem prosperiteta zemalja Balkana i budućnosti mladih, a na NATO je da vidi kako može da doprinese.

“Taj doprinos nje pre svega u institucionalnoj sferi – kroz saradnju sa MInistarstvom odbrane”, kaže ona.

Upitana da prokomentariše sopstvenu izjavu da je fantastično što je Crna Gora ušla u NATO, da objasni zašto je to tako, imajući u vidu da je reč o maloj zemlji, ona kaže:

“Nije važno kolika je zemlja ili vojska već da može da doprinese misijama i da učestvuje u zajedničkim ciljevima u pogledu mira i stabilnosti. Ni Belgija nije velika zemlja ali su uvek dobrodošli za sto NATO.”

Govoreći o uticaju Rusije na Evopu i region ona je navela da zaista postoji zabrinutost Alijanse zbog izazova koji dolaze od Rusije, poput aneksije Krima, destabilizacije situacije u Donbasu, održavanje velikih vojnih vežbi.

Ona naglašava da svaka zemlja ima pravo na to da održava vežbe svoje vojske, da Alijansa nastoji da to pitanje ne preuveličava ni kada je o Rusiji reč, ali da je važno da se to radi na predvidiv i transparentan način za okolne zemlje kao ne bi izvlačile pogrešne poruke.

“Rusija šalje često pogrešne poruke, poruke netransparentnosti

i zabrinjava njene susede i NATO”, kaže ona.

Ipak, Alijansa je zainteresovana za dijalog sa Rusijom jer je to u interesu obe strane.

“Niko ne želi krize,konflikte”, dodala je Gotemeler.

Povezani članci

EU ne vraća vize Srbiji uvođenjem ETIAS sistema

EWB

Mekalister: Odlučujuća stvar je suština

EWB

Tajani: U januaru poseta Srbiji, Balkan prioritet za EU

EWB