fbpx
European Western Balkans
Politika

[BSF] Crnadak: Različiti, ali zajedno na evropskom putu

Beogradski bezbednosni forum; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Vreme je da ostavimo po strani svakodnevnu politiku i da se fokusiramo na bitne stvari, izjavio je danas ministar spoljnih poslova BIH Igor Crnadak i dodao da je ta zemlja na ključnom putu evropskih integracija.

Crnadak je panelu o Berlinskom procesu na Beogradskom bezbednosnom forumu ocenio da je ekonomska korist od približavanja šest tržišta ogromna.

“Svi smo u drugim fazama, svi smo vreoma različiti, imamo šest učesnika, jedan od njih je Kosovo, imamo dve zemlje koje nisu priznale Kosovo, neke koje su dugo kandidati. Različiti smo, ali zajedno smo na evropskom putu”, rekao je Crnadak.

On je istakao da im Berlinski proceš pomaže da bolje komuniciraju sa javnošću, međutim, naveo je i da nije lako imati potimizam u BIH 22 godine nakon rata, jer su svi očekivali više, između ostalog, bolje ekonoske prilike.

Kaže da nakon uspešne 2016. godine u integracionom procesu, postoji optimizam, iako 2017. godina i nije bila tako uspešna kao prethodna, ali, kako ističe, i dalje postoji prilika da se završe započete stvari i da BIH dođe do statusa zemlje kandidata 2018. godine.

Ocenio je da je dobro to što kroz Berlinski proces postoji konkretan fokus na Balkan.

“Poboljšali smo ekonomiju, bezbednost i infrastrukturu. Mi smo bili tu i pre ovog procesa, ali nismo imali takvu saradnju”, primetio je Crndak i dodao da svi vide koristi od zajedničkih susreta, te da to treba preneti na svakodnevni život i obične ljude.

Govoreći o nedostacima u društvu tih zemalja, Crnadak je naveo da još treba raditi na borbi protiv korupcije, na nezavisnom sudstvu, dodajući da na tome treba da rade institucije u samim zemljama.

Crnadak je komentarisao i najavu Žan Kloda Junkera o izradi strategije da Srbija i Crna Gora uđu u EU 2025. godine rekavši da je bitno da postoje predviđanja o procesu evropskih integracija i ponovio da je BIH na ključnom putu evropskih integarcija.

Dačić: Berlinski proces je za nas veoma važan 

Dobro je da tema proširenja bude u fokusu, to je korisna inicijativa, koja pokazuje želju da se velike zemlje bave bar jednom godišnje proširenjem EU u nasem regionu, rekao je anas potoredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić na Beogradskom bezbednosnosm forumu.

U okviru teme glavnog panela danas, a koja se odnsoi na Berlinski proces i domenet, Dačić je između ostalog govorio o velikoj inicijativi za put Niš – Priština – Tirana, koji je on ,akako je rekao, kandidaovao još na prvom sastanku ministara spoljnih poslova balkanske šestorke. “No, bez obzira na to sto će svako da meri neke projekte i koliko su realizovani, mislim da je sama ideja korisna i pozivitna za naš region i zahvlalni smo svima koji su pokrenuli Berlinski proces”, poručio je Dačić, koji je najavio da će naredne godine domaćin glavne konferencije biti London.

Kako je primetio, iako su otišli iz EU, nisu otišli iz Evrope i zainteresovani su za naš region.

Sama ideja da se evropske zemlje bave idejom proširenja na Zapadni Balkan je za nas izuzetno značajna i ja u tome vidim najveću političku korist, zaključio je Dačić, dodajući da su sve drugo projekti o kojima će se razgovaarti i dogovarati, te još jednom zahvalio Nemačkoj koja je taj projekat pokrenula.

Kako je rekao, nada se da će biti živ kad Srbija uđe u EU, jer je bio šef diplomatije kad je proces počeo.

“Za razliku od Tuske”, poručio je šaljivo.

Povezani članci

Fajon i Bilčik: Potrebno uraditi više za slobodu i profesionalizam medija

EWB

Posrednici iz EU usvojili nacrt radnog dokumenta za sledeću rundu međustranačkog dijaloga

EWB

Brnabić: Han uskoro u poseti Srbiji

EWB