fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

[BSF] Danijelson: Jasna veza između normalizacije i pristupa EU

Kristijan Danijelson; Foto: BSF 2017 / Aleksandar Andjić

BEOGRAD – Postoji veza između pune normalizacije odnosa Kosova i Srbije i pristupa Evropskoj uniji, zato je Evropskoj uniji važno da omogući i olakša dijalog Beograda i Prištine, rekao je danas na sedmom Beogradskom bezbednosnom forumu direktor Generalnog direktorata Evropske unije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson.

“Mislim da smo o tome razgovarali više puta. Jasno je iz pregovaračkog okvira da je to osnov za proces koji je u toku. Loš sam sa trerminologijom i znam da je to opasno. Mislim da postoji veza između potpune normalizacije odnosa i pristupa EU i zato je sa stanovišta EU važno da omogućimo i olakšamo dijalog koji se vodi između Beograda i Prištine”, rekao je Danijelson, odgovarajući na pitanje da li je priznavanje Kosova ključni uslov za pristupanje Evropskoj uniji.

Kad je reč o odnsoima Srbije s drugim zemljama, primećuje da tu nema problema.

“Svi imamo veze sa drugim zemljama i to je savršeno u redu. Evo pre neki dan smo imali minstre Švedske i Finske u poseti Beogradu i to je u redu, ne vidim problem sa tim”, rekao je Danijelson.

On naglašava da su svi složni oko važnosti evropske perspektive Zapadnog Balkana.

“Posvećenost EU je jasna, u procesu smo pristupanja Srbije EU, a brzina kojim će se ti pregovori voditi je u rukama Srbije”, kazao je Danijelson.

Povezani članci

Lajčak: Kosovo i Srbija dogovorili mapu puta za sprovođenje sporazuma o energetici

EWB

[BSF] Bregu: Najbitniji izazovi Zapadnog Balkana su stabilnost i razvoj

EWB

Odbor za spoljne poslove EP usvojio Piculin izveštaj o preporukama o proširenju

EWB