fbpx
European Western Balkans
Politika

[BSF] Fejt razočaran učinkom Euleksa

Piter Fejt; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD, 11. oktobra (Tanjug) – Nekadašnji predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt smatra da u dijalogu Beograda i Prištine nije postignut dovoljan napredak, a razočaran je i rezultatima rada Euleksa.

Na pitanje kako vidi situaciju na Kosovu i dijalog koji vode dve strane pod okriljem EU, Fejt u razgovoru za Tanjug kaže:

“Razočaran sam. Znam da je projekat nezavisnosti Kosova bio izuzetno sporno pitanje za Srbiju, svestan sam toga. Nadao sam se da Kosovo i Srbija mogu da idu u pravcu pomirenja, da na samom Kosovu korupcija i organizovani kriminal mogu da budu iskorenjeni. Ali, po mom mišljenju, u dijalogu nije ostvaren dovoljan napredak.”

Razlog za to vidi u činjenici da je vrlo malo učinjeno da dijalog bude objašnjen običnim ljudima. Kako kaže, previše je Brisela u tome.

“Kada razgovarate sa građanima Kosova, a moguće je da je tako i u Srbiji, oni u suštini ne shvataju o čemu se radi. Ima previše nepoveranja a premalo volje da se razmišlja o pomirenju sa Srbijom, a nema ni napora EU kao medijatora da radi sa civilnim društvom kako bi se objasnio smisao dijaloga”, kaže Fejt.

On je razočaran i rezultatima Euleksa.

“Od 2008. cilj je bio da se ojača vladavina zakona. Iako je mnogo toga urađeno nismo još stigli do cilja. To usporava šanse Kosova na putu ka EU”, smatra Fejt.

Komentarišući sutuaciju na Zapadnom Balkanu i napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića u cilju jačeg povezivanja zemalja, Fejt kaže:

“Mislim da napore predsednika Srbije treba visoko ceniti.”

On, međutim, naglašava da još dosta toga ostaje da se uradi.

Povezani članci

Do 1. septembra radni dokument o izbornim uslovima

EWB

Evropska komsija: Veća sredstva za podršku medijima u regionu

EWB

Teodorović: Brnabić nije uvažila preporuke Mekalistera

EWB